Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι χτες βράδυ προσπάθειες να μεταβεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, για να συμμετάσχει στις συνομιλίες του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουχάμαντ Μούρσι, με θέμα την επίτευξη ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός προχωρούσε σε 13 συλλήψεις στη Δ. Οχθη, προφανώς στο πλαίσιο των «προληπτικών επιχειρήσεων» που έχει προαναγγείλει.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Μείωση κατά 45% των πετρελαϊκών εσόδων καταγράφεται λόγω της επιβολής των κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσε, χτες, το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου προχωρώντας ταυτόχρονα και σε προειδοποίηση προς όλες τις ιρανικές αεροπορικές εταιρείες ότι αν δεν εξοφλήσουν εντός επτά ημερών τα περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια που χρωστάνε στο υπουργείο για προμήθεια καυσίμων, τότε δε θα έχουν άδεια απογείωσης τα αεροσκάφη τους.

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- 12 Κούρδοι φερόμενοι ως αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκαν χτες σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ, στη μεθόριο με την Τουρκία. Ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε επίθεση εναντίον κουρδικών δυνάμεων, τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί ότι ξεκινούν συνομιλίες για τερματισμό των συγκρούσεων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Πρόταση να δώσει δάνεια σε Ελληνες αγρότες και επιχειρηματίες κατέθεσε η τουρκική κρατική τράπεζα Ζιράατ, μέσω του πρέσβη της Τουρκίας, στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ». Η τουρκική τράπεζα έχει ήδη υποκαταστήματα σε διάφορες ελληνικές πόλεις και δεν αποκλείει στο πρόγραμμα τής δανειοδότησης να συμμετέχει συνεταιρικά και ελληνική τράπεζα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συνάντηση με ρωσική αντιπροσωπεία είχε χτες στο Πεκίνο, ο νέος ΓΓ του ΚΚ Κίνας, Σι Τζίνπινγκ, επαναβεβαιώνοντας τη θέση της Κίνας για συνέχεια της στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Πάνω από 300 διευθυντές από 140 Κέντρα Υγείας στη Μαδρίτη υπέβαλαν την παραίτησή τους χτες διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας της περιφέρειας της Μαδρίτης. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει έξι από τα 20 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και 27 από τα 268 Κέντρα Υγείας, προκαλώντας την αγανάκτηση των εργαζομένων στο τομέα της Υγείας που τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούν μαζικές διαμαρτυρίες και απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Αναβλήθηκε για σήμερα η παρουσίαση των νέων θέσεων της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση των προτάσεων στη σερβική Βουλή. Απ' την άλλη, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, διέψευσε ότι έχει δικές της θέσεις για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως το Σάββατο θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τριών δήμων της νότιας σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο για την τύχη μνημείου που έχει ανεγερθεί στο Πρέσεβο για πρώην αυτονομιστές της οργάνωσης παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ, «UCPMB».

ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.-- Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μποζιζέ και ενόπλους της αντικυβερνητικής οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ