Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Παλαιστινιακό και Ιράκ πρώτα θέματα

Αρχίζει σήμερα στο Αμμάν η πρώτη τακτική σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με τη συμμετοχή όλων των χωρών μελών

Πρόγευση σκληρού ύφους και υποδεέστερης πράξης το σχέδιο απόφασης της προπαρασκευαστικής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών

O Γ. Αραφάτ με τον βασιλιά της Ιορδανίας

Associated Press

O Γ. Αραφάτ με τον βασιλιά της Ιορδανίας
ΑΜΜΑΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθαναν, χτες, ο ένας μετά τον άλλον, οι Αραβες ηγέτες στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας όπου αρχίζει σήμερα, η 2ήμερη Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, η πρώτη τακτική σύνοδος με τη συμμετοχή όλων μετά από μία δεκαετία. Βασικά θέματα της συνόδου, η παλαιστινιακή εξέγερση και η κατάσταση στο Ιράκ και γενικότερα η στάση των Αράβων απέναντι στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, που απεργάστηκαν κατά το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών, στα περισσότερα ζητήματα επιτεύχθηκε συμφωνία - αν και παραμένει η επιλογή των λόγων και όχι των έργων - με τις μεγαλύτερες δυσκολίες εξεύρεσης μέσης λύσης στο θέμα του Ιράκ.

Την άμεση χορήγηση ενός μηνιαίου σταθερού ποσού χρηματικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να αντεπεξέλθει στις συνθήκες κατάρρευσης που προκαλεί ο συνεχιζόμενος ισραηλινός αποκλεισμός, εισηγούνται προς τους Αραβες ηγέτες οι υπουργοί Εξωτερικών τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα, στόχος της απόφασης είναι να δρομολογηθεί προς την Παλαιστινιακή Αρχή η, άνευ εμποδίων, παροχή της χρηματικής βοήθειας του 1 δισ. δολαρίων, που οι Αραβες ηγέτες υποσχέθηκαν τον Οκτώβρη. Μέχρι σήμερα, όπως δήλωνε ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, δεν έχει παραδοθεί παρά μόνο το 3% του προαναφερόμενου ποσού.

Εκτός της χρηματικής βοήθειας, το σχέδιο απόφασης των Αράβων υπουργών Εξωτερικών για το Παλαιστινιακό κινείται, λίγο - πολύ, στο αναμενόμενο πλαίσιο. Για άλλη μια φορά, το ύφος είναι σκληρό, όταν, όμως, φθάνει κανείς στο σημείο της λήψης πρακτικών μέτρων, η πράξη δεν ακολουθεί τις εξαγγελίες. Συγκεκριμένα, στους Αραβες ηγέτες προτείνεται να υιοθετήσουν μια απόφαση στην οποία θα επαναλαμβάνεται, με επιτακτικότερο τρόπο, η ανάγκη ανάπτυξης στα αυτόνομα εδάφη διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού.

Το σημείο αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, με δεδομένη την επανάληψη της σχετικής συζήτησης, από τα ξημερώματα σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μάλιστα, στην πρόταση τονίζεται ότι η δύναμη θα πρέπει να αναπτυχθεί, ασχέτως των ισραηλινών αντιρρήσεων. Εντούτοις, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που έφθασε στο Αμμάν αργά χτες το βράδυ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο, δε φάνηκε να κομίζει καμία νέα πρόταση εκ μέρους του ΟΗΕ.

Επίσης, στο σχέδιο, αφού διατυπώνεται και πάλι η αμέριστη υποστήριξη στην παλαιστινιακή Ιντιφάντα, κατηγορείται η ισραηλινή ηγεσία για «συνεχιζόμενη κατοχή αραβικών εδαφών και για επέκταση των παρανόμων οικισμών με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ζωή του παλαιστινιακού λαού», ενώ προτείνεται η παραπομπή Ισραηλινών αξιωματούχων στη διεθνή δικαιοσύνη με την κατηγορία των «εγκληματιών πολέμου». Παράλληλα, εκφράζεται αλληλεγγύη στη Συρία και στο Λίβανο, που ζητούν την απελευθέρωση των κατεχόμενων από το Ισραήλ εδαφών τους, ενώ προτείνεται να υιοθετηθεί το μέτρο της πλήρους διακοπής διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων με όσες χώρες αποφασίσουν τη μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ (με αφορμή την επαναφορά του θέματος από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ).

Ενώ οι Αραβες ηγέτες κατέφθαναν στο Αμμάν, η κατάσταση παρέμενε ιδιαίτερα τεταμένη στα παλαιστινιακά εδάφη. Ενα κοριτσάκι ενός χρόνου σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή και ο έποικος πατέρας του τραυματίστηκε, στο εβραϊκό τμήμα της Χεβρώνα. Ενας 15χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από αληθινά πυρά στο εμπορικό πέρασμα του Κάρνι, στη Γάζα, ενώ εκτεταμένες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Ιεριχώ, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά του εντεινόμενου αποκλεισμού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, κατά την τελική συνάντησή του, με την αμερικανική επιτροπή διερεύνησης υπό τον πρώην Γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ, εμφανίστηκε με το παλιό γνωστό ύφος της αδιαλλαξίας, τονίζοντας ότι «η σύσταση της επιτροπής είναι ιστορικό λάθος, γιατί κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το Ισραήλ για τίποτε, αφού την πλήρη ευθύνη της κατάστασης έχει ο Γιάσερ Αραφάτ». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, σχολιάζοντας την αραβική σύνοδο, εξέφρασε την επιθυμία «να αποφευχθούν οι φανατισμοί και οι υπερβολές και να υιοθετηθεί μια πραγματιστική θέση από τον αραβικό κόσμο»!

Σκόπελος το Ιράκ

Παρά το γεγονός ότι το Παλαιστινιακό είναι το πρώτο θέμα στη στην αραβική σύνοδο, το θέμα του Ιράκ φαίνεται να προβληματίζει εξαιτίας των αντιδράσεων ορισμένων χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, και να θέτει υπό μόνιμη απειλή την πολυπόθητη ομοφωνία. Εντούτοις, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιτεύχθηκε συμφωνία σε ένα σχέδιο απόφασης τεσσάρων σημείων, το οποίο καλεί για αλληλοσεβασμό της εθνικής ανεξαρτησίας ανάμεσα στο Ιράκ και στο Κουβέιτ, για άμεση άρση των εμπορικών κυρώσεων σε βάρος του πρώτου, για άμεση επίλυση του ζητήματος των αιχμαλώτων του πολέμου και για επανάληψη των πολιτικών πτήσεων προς το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ