Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επιμελητές δικαστηρίων ανηλίκων

Σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα στο έργο τους

Με τους επιμελητές δικαστηρίων ανηλίκων συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα. Οι επιμελητές παρέχουν πολύ σημαντική κοινωνική υπηρεσία, παρακολουθούν προληπτικά ανήλικους που για διάφορους λόγους εμφανίζουν τάσεις προς παραβατικότητα ή αν είναι ήδη παραβάτες τούς επιβλέπουν, τούς βοηθούν συμβουλευτικά κατ' εντολή δικαστηρίου.

Στη συνάντηση, τονίστηκαν μια σειρά ζητήματα όπως το γεγονός, ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, είναι πανελλαδικά 85 τέτοιοι επιμελητές, 19 για να παρακολουθούν ολόκληρη την Αττική, ενώ κάθε χρόνο χρεώνονται από τα δικαστήρια να παρακολουθούν 4.000 - 5.000 ανήλικους. Δεν τους συνδράμουν στο έργο τους διορισμένοι διερμηνείς, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανήλικους μετανάστες παραβάτες, οι οποίοι για μια σειρά λόγους - όπως τονίστηκε - είναι πιο ευάλωτοι στα κυκλώματα και την ποινική καταστολή.

Σημειώθηκε ότι οι επιμελητές στο έτσι κι αλλιώς πολυσύνθετο έργο τους δυσκολεύονται παραπέρα από τη μεθοδευμένη κατάργηση του όποιου κράτους Πρόνοιας και ότι δεν υπάρχουν μια σειρά αναγκαίες υποδομές για τη φιλοξενία, την υποστήριξη, την καθοδήγηση ανήλικων παραβατών, όπως δυσκολεύονται και από το γεγονός, ότι το όποιο κράτος δικαίου αντιδραστικοποιείται παραπέρα, το ποινικό σύστημα μετατοπίζεται παραπέρα προς την καταστολή. Επιπλέον, θέλουν να προχωρήσουν σε συγχώνευση με άλλη υπηρεσία, η οποία ασχολείται με άλλο επιστημονικό αντικείμενο (ενήλικους παραβάτες) γεγονός που δημιουργεί στους εργαζόμενους εύλογα ερωτηματικά και για το εργασιακό τους μέλλον και για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα μπορούν να προσφέρουν. Χώρια, επίσης, τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς που υφίστανται και οι ίδιοι.

Το κλιμάκιο του Κόμματος εξέφρασε την κατανόησή του στους βάσιμους προβληματισμούς των εργαζομένων, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα τους με ερώτηση στη Βουλή, δήλωσε αντίθετο στη συγχώνευση της υπηρεσίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι σε καιρούς γενίκευσης της κρίσης του συστήματος και διόγκωσης των αιτιών που ωθούν στην παραβατικότητα, η υπηρεσία όχι απλά δεν πρέπει να συγχωνευτεί με άλλη αλλά να ενισχυθεί επιπλέον με πόρους και προσωπικό. Ταυτόχρονα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σημείωσε την ανάγκη γενικά για ύπαρξη και στήριξη τέτοιων υποδομών και υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ