Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παρέμβαση για το σχέδιο «Αθηνά»

Αποπροσανατολιστικά είναι αυτά που ανέφεραν στελέχη της διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μ' αφορμή τις φήμες που διαδίδονται από το υπουργείο Παιδείας για μετακίνηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων στη Λαμία, σημειώνει σε δήλωσή της η Στέλλα Ιωαννίδου, πρόεδρος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της ΕΕ του ΜΑΣ.

Αναφερόμενη σ' αυτό που ακούστηκε στη συνέντευξη Τύπου - «οι όποιες επιλογές του σχεδίου "Αθηνά" θα πρέπει να γίνουν με κριτήρια ακαδημαϊκά, επιστημονικά και αναπτυξιακά και να μην υπακούν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές» - η Στέλλα Ιωαννίδου επισημαίνει: «Προβάλλοντας αρχικά μιαν επιφανειακή διαφωνία σχετικά με το σχέδιο "Αθηνά", προσπαθούν να κρύψουν πως εν τέλει συμφωνούν με την ουσία του, η οποία είναι οι συγχωνεύσεις των τμημάτων. Δήθεν αντιδρούν ενάντια στο σχέδιο, γιατί θέλουν στην ουσία να υποδείξουν οι ίδιοι το σχέδιο συγχωνεύσεων για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων. Μαζί με διάφορα μέλη ΔΕΠ όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργάζονταν τέτοιου είδους προτάσεις στα πλαίσια της κυβερνητικής κατεύθυνσης για ενίσχυση του πανεπιστημίου της αγοράς. Οι ίδιοι δεν κρύβουν την επιθυμία τους να βοηθήσουν στη συγχώνευση των τμημάτων αλλά και άλλων ανώτατων ιδρυμάτων τα οποία ενδεχομένως δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας».

Και συνεχίζει: «Η προετοιμασία για τη συγχώνευση των Παιδαγωγικών έχει ήδη ξεκινήσει από τη ραγδαία αλλαγή των οδηγών σπουδών των τμημάτων, μειώνοντας τα υποχρεωτικά μαθήματα και αυξάνοντας τα επιλογής, κάνοντας κοινές διδασκαλίες. Σε όλα αυτά έχουν πρωτοστατήσει το Συμβούλιο Διοίκησης, οι κοσμήτορες και οι πρόεδροι των τμημάτων. Οσον αφορά τη στάση του δημάρχου και των εκπροσώπων της τοπικής διοίκησης της περιοχής θα την χαρακτήριζε κανείς υποκριτική. Οι ίδιοι ζητάνε να "εξαιρεθούν" τα Παιδαγωγικά Τμήματα, όχι για το καλό της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις του Βόλου».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει: «Ασφαλώς και δε θα δεχθούμε καμιά μετακίνηση, καμιά συγχώνευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων, που θα βγάζουν απόφοιτους καλύτερα προσαρμοσμένους στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλει: Με 400 ευρώ μισθό, ωράρια - λάστιχο από 4 έως 13 ώρες τη μέρα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και ασφάλιση, που θα τους απολύουν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς αποζημίωση. O φοιτητικός σύλλογος του ΠΤΠΕ απορρίπτει το σχέδιο "Αθηνά" όχι επειδή αποδέχεται την τρέχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αλλά επειδή δεν αποδέχεται αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για το τσάκισμα των δικαιωμάτων φοιτητών και εργαζομένων σε Πανεπιστήμιο και την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η σημερινή διάρθρωση των σχολών και τμημάτων και το σχέδιο για τον επανασχεδιασμό της δεν γίνονται με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ