Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολιτιστικές προτάσεις με περιεχόμενο και ουσία

Αύριο Κυριακή μουσικό αφιέρωμα - «μάθημα» πολιτικής οικονομίας και συζήτηση για το ρόλο του βιβλίου στη διαπαιδαγώγηση

Με δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο Κυριακή οι δραστηριότητες της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ. Πρόκειται για πολιτικές - πολιτιστικές παρεμβάσεις στις οποίες νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές, νέοι γονείς θα βρουν αφετηρία για προβληματισμό, βήμα συζήτησης για σημαντικά θέματα στην αναζήτηση πραγματικών διεξόδων. Η Επιτροπή Φεστιβάλ έχει επιλέξει για τις δραστηριότητες του Γενάρη το γενικό τίτλο «η επιδημία της υπερπαραγωγής» και η θεματολογία τους έχει ως επίκεντρο την καπιταλιστική κρίση. Οι αυριανές εκδηλώσεις, η είσοδος στις οποίες είναι ελεύθερη, είναι οι εξής:

«Θολοί καιροί, πρόσεξε εργάτη...»

Στις 12.30 το μεσημέρι, στο Ash Ιn Αrt (Hρακλέους 10 και Λαχούρη 1, N. Κόσμος, στάση Μετρό «ΣΥΓΓΡΟΥ-FIX»). Εναρξη: 12.30.

Η ορχήστρα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το πρωτοποριακό στη μορφή και περιεχόμενό του δίσκο «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» σε στίχους Γ. Νεγρεπόντη και μουσική Λουκ. Κελαηδόνη ο οποίος κυκλοφόρησε το 1975. Εννοιες δοσμένες περίτεχνα, στίχοι απόλυτα επίκαιροι, που μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά της εκμεταλλευόμενης τάξης, που με καυστικότητα διαλύουν τις ψευδαισθήσεις που προσπαθεί να καλλιεργήσει το σύστημα. «Το σύστημα», «Το επαναστατικό άλμα», «Η πατρίδα», ο «Συμβιβασμός», «Η έννοια της τιμιότητας», «Οι συμβάσεις», «Ο τοκογλύφος», η προτροπή «Θολοί καιροί πρόσεξε εργάτη/άγρυπνο πάντα έχε το μάτι/εχθρούς και φίλους, πρόσεξε εργάτη./Πίσω απ' τον Φράνκο, τον Μουσολίνι, τον Χίτλερ/κι άλλους που ίδιοι πάντα/ίδιοι πάντα καπιταλίστες/στόχο τους έχουν εσένα εργάτη».

Η ερμηνεία των τραγουδιών θα συνδυάζεται με ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Γ. Σκούρτη «Απεργία ή η πάλη των τάξεων από αυτούς που παλεύουν». Στο επίκεντρο του συγκεκριμένου έργου βρίσκεται η απεργία που έγινε το 1970 σ' ένα μεγάλο εργοστάσιο ελαστικών στο Βέλγιο, με πρωτοπορία τους εργάτες - μετανάστες. Οι εργάτες κατέλαβαν το εργοστάσιο και η επιχείρηση με τη βοήθεια της αστυνομίας έσπασε την απεργία και απέλυσε 50 εργάτες, στην πλειοψηφία τους μετανάστες και μέλη της απεργιακής επιτροπής.

«Παιδί και βιβλίο»

Στις 12 το μεσημέρι, εκδήλωση - συζήτηση για νέους γονείς με θέμα «Παιδί και βιβλίο», στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό (Λεωφόρος Ηρακλείου 145).

Ομιλητές θα είναι ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Εύη Κοντόρα, συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και εφήβους.

Η εκδήλωση η οποία είναι κυρίως αφιερωμένη στο εξωσχολικό βιβλίο, αποτελεί κομμάτι της προσπάθειας που κάνει το ΚΚΕ μαζί με την ΚΝΕ προκειμένου να συναντηθούν με τους νέους γονείς. Να ανταλλάξουν απόψεις για πλευρές της παρέμβασης στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Την ώρα της συζήτησης θα υπάρχει μέριμνα για την απασχόληση των παιδιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ (2013-07-03 00:00:00.0)
«Παιδί και βιβλίο» (2013-01-16 00:00:00.0)
«Παιδί και βιβλίο» (2013-01-12 00:00:00.0)
Επαφή και με το καλό βιβλίο (2013-01-01 00:00:00.0)
Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμειναν μικροί και μεγάλοι (2011-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ