Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια για την αμερικανική βάση

Η Κιργιζία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο «Μανάς», του Μπισκέκ, δήλωσε την Πέμπτη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Μπισκέκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος των Υποθέσεων για τη Νότια και την Κεντρική Ασία, Ρόμπερτ Μπλέικ.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία της συζήτησης για το διαμετακομιστικό κέντρο του "Μανάς", αλλά δε θα ήθελα να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την πιθανή έκβαση αυτής της συζήτησης» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κι ευχαρίστησε τις αρχές της Κιργιζίας για τη χρήση αυτού του κέντρου, που αποτελεί, όπως είπε, ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για τις κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Ο Μπλέικ διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Αφγανιστάν συζητούν το πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες θα πρέπει να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των κύριων δυνάμεων. Κι, όπως είπε, μετά από αυτό θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για ποιες υποδομές θα χρειαστούμε τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο εξωτερικό.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ιδέα του προέδρου της Κιργισίας για δημιουργία εμπορικού κέντρου μεταφορών στο "Μανάς" και ήδη παρέχουν «συμβουλές» στη Κιργισία για το θέμα αυτό.

Να σημειωθεί πως η αεροπορική βάση των ΗΠΑ, που αργότερα μετονομάστηκε σε «Κέντρο Διαμετακόμισης» ξεκίνησε να λειτουργεί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κιργισίας το Δεκέμβριο του 2001. Το 2010, οι αρχές της Κιργισίας δήλωσαν ότι μετά τη λήξη της σχετικής συμφωνίας, το 2014, αυτή δε θα ανανεωθεί. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπλέικ την Τετάρτη 16/1, ο Πρόεδρος της Κιργισίας Αλμαζμπέκ Ταμπάεφ, επανέλαβε τη θέση του ότι μετά τη λήξη της συμφωνίας «στο αεροδρόμιο του Μανάς δε θα πρέπει να υπάρχουν στρατιωτικές λειτουργίες».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ