Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΗΡΙΑΣ
Σύγχυση και δυσφορία για το μακελειό

ΑΛΓΕΡΙ.--

Συγκεχυμένη παρέμενε μέχρι και χτες το βράδυ, η κατάσταση της υπόθεσης ομηρίας που άρχισε την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου Τινγκατουρίν, στην περιοχή Αϊν Αμένας, στη νότια Αλγερία, στα σύνορα με τη Λιβύη. Η ροή πληροφοριών εκ μέρους της αλγερινής κυβέρνησης παραμένει πενιχρή και το τι ακριβώς συμβαίνει στις εγκαταστάσεις δεν είναι ξεκάθαρο, αν και φαίνεται ότι ο αλγερινός στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του.

Το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS μετέδιδε το βράδυ, ότι απελευθερώθηκαν 100 από τους 132 ξένους, που κρατούνταν ακόμη ως όμηροι, πληροφορία που ανέτρεψε όλα τα προηγούμενα αριθμητικά δεδομένα για τους ομήρους, αλλά και τις εκτιμήσεις ότι η υπόθεση έκλεισε. Από την πλευρά τους, οι απαγωγείς, που συνδέονται με την ισλαμιστική «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ» και φέρονται να δέχονται εντολές κυρίως από τον Μουχτάρ Μπελμουχτάρ, πρώην μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, με ρόλο και στον αιματηρό εμφύλιο στην Αλγερία, επικοινωνούν με το μαυριτανικό πρακτορείο ΑΝΙ, απειλούν με νέα πλήγματα κατά ξένων ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Αλγερία. Προβάλλουν, επίσης, εκτός από το ζήτημα της απελευθέρωσης ομοϊδεατών τους σε Αλγερία και ΗΠΑ και τον τερματισμό της επέμβασης της Γαλλίας στο γειτονικό Μάλι.

Η σύγχυση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς παρέμενε αδιευκρίνιστο, πόσοι εργαζόμενοι και ποιων υπηκοοτήτων βρίσκονταν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα όταν άρχισε η ομηρία, ενώ δεν είναι σαφές ούτε πόσοι ήταν οι ένοπλοι ισλαμιστές απαγωγείς. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέσα στο συγκρότημα κατοικιών βρίσκονταν εργαζόμενοι από τις Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Μαλαισία, Νορβηγία, Αλγερία, Ρουμανία, Ιρλανδία αλλά και Φιλιππίνες.

Οι αλγερινές αρχές και πηγές που επικαλείται το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων, πριν την τελευταία ενημέρωση για τους 100 από τους 132, ανέφεραν σώους περίπου 600 Αλγερινούς και τέσσερις ξένους εργαζόμενους και ότι σκοτώθηκαν περίπου 30 ξένοι όμηροι (μεταξύ των οποίων 2 Ιάπωνες, 2 Βρετανοί, 1 Γάλλος και 8 Αλγερινοί) καθώς και 11 ένοπλοι απαγωγείς (ο αριθμός των απωλειών χτες Παρασκευή ήταν μειωμένος στις επίσημες αλγερινές ανακοινώσεις σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν δοθεί την Πέμπτη).

Η υπόθεση της ομηρίας έχει προκαλέσει εντονότατη δυσφορία στις κυβερνήσεις των υπηκόων που εμπλέκονται. Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, δήλωνε χτες ότι για τη Νορβηγία «η υπόθεση της ομηρίας δεν έχει λήξει» και παραδεχόταν ότι «δε γνωρίζουμε τίποτε για τους 8 από τους 13 Νορβηγούς που ήταν εκεί». Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τον Αλγερινό πρέσβη για να δώσει εξηγήσεις. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μανουέλ Βαλ, δήλωνε ότι ήταν μικρός ο αριθμός των Γάλλων που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις και ότι δύο επέστρεψαν, παραδεχόμενος ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν άλλοι και πού βρίσκονται.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, μιλώντας στη βουλή, υποστήριξε ότι φαίνεται πως η επιχείρηση έχει τελειώσει «σε ένα τμήμα των εγκαταστάσεων» και συνεχίζεται σε άλλο, κάλεσε τους Βρετανούς «να προετοιμαστούν για τα χειρότερα» καθώς αρχικώς τουλάχιστον φαίνεται ότι 30 Βρετανοί εμπλέκονταν στην ομηρία αλλά τώρα ο αριθμός αυτός «είναι μάλλον μικρότερος». Εξέφρασε, δε, ανοιχτά δυσαρέσκεια για τη σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης και συντονισμού που επέδειξε η αλγερινή κυβέρνηση. Εντονα δυσαρεστημένες εμφανίζονται και οι ΗΠΑ, που έστειλαν C 130 στην περιοχή και απομάκρυνε ξένους ομήρους, προς αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη - δε δόθηκαν άλλα στοιχεία. Η εταιρεία ΒΡ ανακοίνωσε ότι χτες ναύλωσε τέσσερις πτήσεις για να εγκαταλείψουν την Αλγερία εργαζόμενοί της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ