Τρίτη 22 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Κλιμάκωση με νέα μέτρα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ

Μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, διάλυση κοινωνικών επιδομάτων και δαπανών, επιτάχυνση και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων

Ο λαός έχει τη δύναμη να σπάσει το φαύλο κύκλο των μέτρων, βάζοντας στο στόχαστρο της οργάνωσης και των αγώνων του τη στρατηγική και το σύστημα που τα προκαλεί
Ο λαός έχει τη δύναμη να σπάσει το φαύλο κύκλο των μέτρων, βάζοντας στο στόχαστρο της οργάνωσης και των αγώνων του τη στρατηγική και το σύστημα που τα προκαλεί
Το σχεδιασμό συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τα νέα αλλεπάλληλα συντριπτικά χτυπήματα που ετοιμάζονται να επιφέρουν πάνω σε όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει, δείχνει και το ΔΝΤ, μέσα από την «έκθεση αξιολόγησης» που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή.

Το ΔΝΤ ομολογεί ακόμη ότι όλα τα προηγούμενα λεγόμενα «έκτακτα μέτρα», όπως συγκεκριμένα το χαράτσι της «αλληλεγγύης», θα παραμείνουν σε ισχύ και για τα επόμενα χρόνια, όπως έγκαιρα προειδοποίησε το ΚΚΕ. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου μπαίνουν τα όποια κοινωνικά επιδόματα έχουν απομείνει, οι μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέα βαριά χαράτσια απέναντι στα λαϊκά στρώματα, η παραπέρα καρατόμηση των κρατικών δαπανών που αφορούν στην Υγεία, η επιτάχυνση και κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων.

Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Τόμσεν, χαρακτήρισε «απαραίτητα» τα μέτρα για τη «δημοσιονομική προσαρμογή» και είπε προκλητικά ότι «το ελληνικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να προστατεύει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα»!

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες «προοπτικές ανάκαμψης» της οικονομίας έχουν απαραίτητη προϋπόθεση την «απαρέγκλιτη τήρηση του οικονομικού προγράμματος», με κλιμάκωση των μέτρων που αφορούν στην «απελευθέρωση της οικονομίας» και με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών και στο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».

Οι βασικοί άξονες

Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ εστιάζει στα παρακάτω:

  • Στα 4 δισ. ευρώ, για την ώρα, φτάνουν τα πρόσθετα μέτρα που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν μέχρι το 2016. Το νέο αντιλαϊκό πακέτο προγραμματίζεται να συμφωνηθεί στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη 2013. Μεταξύ αυτών και η χρονική επέκταση των μέτρων που ήδη ισχύουν, όπως το «τέλος αλληλεγγύης», που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ήταν να λήξει το 2015. Είναι απόλυτα φανερό ότι η επιχείρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής στις νόρμες των μονοπωλίων θα απαιτήσει τη μονιμότητα και όλων των άλλων χαρατσιών, ταυτόχρονα με την παραπέρα διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.
  • «Στοχευμένες απολύσεις» στο Δημόσιο: Δίνουν το σινιάλο για την κλιμάκωση των απολύσεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ξεκινούν άμεσα (μέσα στο 2013) απολύσεις 27.000 δημοσίων υπαλλήλων. Οι επιμέρους στόχοι και εξειδικεύσεις προγραμματίζεται να έχουν προσδιοριστεί κατά τον «επόμενο έλεγχο της τρόικας», στα μέσα του Φλεβάρη.
  • Κοινωνικά επιδόματα: Μεγάλες «δυνατότητες» βλέπουν στη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος κοινωνικών παροχών», το οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παραμένει «περίπλοκο και αναποτελεσματικό». Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι τα επιδόματα, όπως για την ανεργία, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Διαπιστώνουν μεγάλες αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους. Μέχρι και τον Ιούνη φέτος ετοιμάζουν να προσφέρουν στα μονοπώλια 21 κρατικές εταιρείες και άλλες βασικές υποδομές. Σημειώνουν ότι οι κρατικές αρχές έχουν εντοπίσει επιπλέον 10.000 ακίνητα εκτιμώμενης αξίας ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη «βάση για την επόμενη φάση των ιδιωτικοποιήσεων».
  • Κρατικό χρέος: Για το 2020 αναμένεται στο 124% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 μονάδες πάνω από τον επίσημο στόχο, εξέλιξη που προδιαγράφει από τώρα τη συνέχιση των μέτρων αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Σημειώνουν το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης» από την πλευρά των κρατών της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι «κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί». «Κενά χρηματοδότησης» - δηλαδή «ανάγκες» για νέα διακρατικά δάνεια - προκύπτουν για τη διετία 2015 - 2016, ύψους 9,6 δισ. ευρώ.
  • «Φοροδιαφυγή»: Επισημαίνουν τις «τεράστιες απώλειες» του κράτους, ρίχνοντας το βάρος σε κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ