Τρίτη 22 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Αντώνης Δαμίγος

«Εφυγε» το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 72 ετών, ο Αντώνης Δαμίγος, επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας μας, που διατηρούσε μόνιμη στήλη στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Η κηδεία του έγινε χτες, Δευτέρα, στο 3ο Νεκροταφείο Αθηνών, σε στενό οικογενειακό και συντροφικό κύκλο.

Ο Αντώνης Δαμίγος, από νεαρή ηλικία ήταν στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Ταυτόχρονα, δούλευε ως λιθογράφος μηχανικός. Στο διάστημα αυτό ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και εκλέχτηκε στη διοίκηση του Σωματείου των Λιθογράφων, με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα. Με αυτή του την ιδιότητα, στη δεκαετία του 1960 υπήρξε από τους πρωτοπόρους αγωνιστές στην πάλη των Λιθογράφων και άλλων κλάδων για την καθιέρωση του 7ωρου.

Με την εγκαθίδρυση της χούντας του 1967, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜ. Συνελήφθη από χουντικούς και ως κρατούμενος πέρασε από τα κρατητήρια της Μπουμπουλίνας, καθώς και από το Αστυνομικό Τμήμα Περισσού, όπου βασανίστηκε άγρια. Από το βασανισμό έσπασαν τα πλευρά του και δημιουργήθηκε μόνιμη βλάβη στον πνεύμονα, που τον ταλαιπωρούσε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Αντ. Δαμίγος φυλακίστηκε επίσης στις φυλακές Αίγινας και «Αβέρωφ».

Μετά τη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο κίνημα της ειρήνης και διετέλεσε γραμματέας της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης. Από το 1992 στάθηκε στο πλευρό του ΚΚΕ και αρθρογραφούσε στο «Ριζοσπάστη» μέχρι την τελευταία στιγμή. Η διεύθυνση και οι συντάκτες της εφημερίδας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του σύντροφου Αντώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ