Τρίτη 22 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Επαφές και ομιλίες στα «ευήκοα ώτα» των ΗΠΑ

Με το ΔΝΤ, κυβερνητικούς παράγοντες και άλλα πολιτικά στελέχη της πλουτοκρατίας, θα συναντηθεί ο Αλ. Τσίπρας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν ακόμα καταφτάσει στις ΗΠΑ, όπου από σήμερα έως και την Παρασκευή πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να αποστείλει τα διαπιστευτήριά του, με τα στελέχη του να δηλώνουν στην «Αυγή» ότι «οι απόψεις (μας) βρίσκουν (...) περισσότερα ευήκοα ώτα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού».

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για τις προθέσεις τους. Δήλωσε σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη: «Το ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη, είναι πλέον κοινώς αποδεκτό. Κανείς δεν το επιθυμεί. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί με ανεύθυνο τρόπο αυτή την προπαγάνδα καταστρέφοντας το επενδυτικό κλίμα και βάζοντας σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα».

Αφού εγκάλεσε την κυβέρνηση απ' τη σκοπιά των καπιταλιστικών συμφερόντων, πέρασε στο «παρασύνθημα», στο μείγμα αστικής διαχείρισης που οραματίζεται να εφαρμόσει. Με σαφείς αναφορές σε προτάσεις που υπερασπίζεται το ΔΝΤ έναντι της Ευρωζώνης, ο Αλ. Τσίπρας είπε:

«Εμείς θα διαπραγματευτούμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα είναι ρεαλιστικό (...) χρειάζεται μια κυβέρνηση για να θέσει πάνω στο τραπέζι αυτό το αυτονόητο (...) Οτι το πρόβλημα του χρέους με την πολιτική της λιτότητας και της ανεξέλεγκτης ύφεσης, διογκώνεται αντί να αντιμετωπίζεται, και χρειάζεται εντελώς διαφορετική πολιτική, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η Ευρώπη να αποφύγει τον κίνδυνο της κατάρρευσης».

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα συναντήσεων και δραστηριοτήτων της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι αυτό περιλαμβάνει συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με μέλη του Κογκρέσου. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ακόμα ο Γ. Σταθάκης, ο Γ. Μηλιός, η Ρ. Δούρου και ο Ν. Παππάς.

Σήμερα Τρίτη, ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του Brookings Institution, που τον κάλεσε άλλωστε στις ΗΠΑ, με θέμα «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος». Η «Αυγή» συγκαταλέγει το ινστιτούτο σε εκείνα με «σημαντική επιρροή στην αμερικάνικη διοίκηση», όπως και το Ινστιτούτο Levy, που εκτός των άλλων είναι και νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Αργεντινής στις διαμάχες της για το «κούρεμα» του χρέους της.

Στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου αναφέρεται πως ο Αλ. Τσίπρας θα αναφερθεί στα ζητήματα των οικονομικών και κοινωνικών προοπτικών της Ελλάδας, στη σχέση ανάμεσα σε Αθήνα και υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, επισημαίνεται, ότι θα μιλήσει για το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματά τους.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν έγινε δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσινγκτον, με τον αναπληρωτή διευθυντή του, Ντ. Λίπτον, γεγονός για το οποίο κύκλοι της Κουμουνδούρου ήδη καυχιούνται για την «αναγνώρισή τους ως συνομιλητές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκές δεσμεύσεις, αποκαλυπτικές ομολογίες (2018-06-19 00:00:00.0)
Διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ, με στόχο την προσέλκυση «επενδυτών» (2016-09-21 00:00:00.0)
Πού πήγαν οι «σύμμαχοι» που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ; (2013-03-27 00:00:00.0)
Διαβεβαιώνει τους αστούς για κάθε ενδεχόμενο (2013-02-02 00:00:00.0)
Συστείνεται σαν παράγοντας «σταθερότητας και συνεργασίας» (2013-01-25 00:00:00.0)
Εξωραΐζει την ευρωζώνη και τη στρατηγική της κυβέρνησης (2010-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ