Τρίτη 22 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων

Παράνομη βγήκε η απεργία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς

Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο
Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο
Την ένταση της αντεργατικής επίθεσης εκφράζει η ποινικοποίηση του αγώνα στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) με το δικαστήριο να αποφασίζει ύστερα από προσφυγή της κυβέρνησης ότι είναι παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις περαιτέρω περικοπές των μισθών τους.

Ενδεικτικά της μεγάλης μείωσης των μισθών είναι τα εξής παραδείγματα:

  • Πριν τρία χρόνια ο εισαγωγικός βασικός μισθός ενός τεχνικού (ΔΕ) ήταν περίπου 1.450 ευρώ τον οποίο έπαιρνε επί 14 φορές. Σήμερα ο μισθός αυτός έχει μειωθεί κατά 35% (περίπου 950 ευρώ μεικτά) τον οποίο παίρνει επί 12 φορές. Με την ένταξη των συγκοινωνιών στο νέο μισθολόγιο η μείωση στους μισθούς θα φθάσει μέχρι και 25%.
  • Ενα άλλο παράδειγμα είναι: οδηγός της ΕΘΕΛ, έγγαμος με ένα παιδί και 25 χρόνια προϋπηρεσίας έπαιρνε καθαρά το 2009 1.950 ευρώ επί 14 φορές. Σήμερα, με 28 χρόνια προϋπηρεσίας παίρνει 1.100 ευρώ επί 12 φορές.

Παρ' όλ' αυτά, τα αστικά ΜΜΕ πρωτοστατούν και πετούν «λάσπη» σε βάρος των εργαζομένων κάνοντας λόγο για παχυλούς μισθούς.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με δήλωσή του έθεσε θέμα νομιμότητας των κινητοποιήσεων σημειώνοντας ότι «είναι δικαίωμα προστατευμένο από το Σύνταγμα, αλλά ασκείται με συγκεκριμένους όρους που ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Υπάρχουν λοιπόν όροι και όρια στην απεργία. Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι στους όρους ούτε απέναντι στα όρια». Λίγες ώρες μετά, το δικαστήριο χαρακτήριζε τις κινητοποιήσεις παράνομες.

Συνδικαλιστές των σωματείων δήλωσαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν κανονικά παρά τη δικαστική απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό το μεγαλύτερο Σωματείο στο μετρό (ΣΕΛΜΑ) έχει κηρύξει για σήμερα νέα 24ωρη απεργία, ενώ στον ηλεκτρικό και στο τραμ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΣΕΛΜΑ καταγγέλλει πως δύο εργαζόμενοι ενώ ήταν προσωπικό ασφαλείας έπαθαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ο ένας την Κυριακή και ο άλλος χτες.

Επίσης, στάση εργασίας έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα κάνουν στάση εργασίας και την Πέμπτη, 11 π.μ. - 5 μ.μ, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.

Οι ταξικές δυνάμεις στα λεωφορεία προκρίνουν τα προβλήματα του μειωμένου συγκοινωνιακού έργου, του παροπλισμού ενός μεγάλου τμήματος του στόλου λόγω βλαβών (περίπου 600 λεωφορεία και σχεδόν τα μισά τρόλεϊ), της αύξησης των εισιτηρίων, της καταστρατήγησης της ΣΣΕ και άλλα.

Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων και την απαξίωση των συγκοινωνιών και δηλώνει: «Στους νόμους που καταδικάζουν τις ζωές μας δηλώνουμε ανυπακοή».

ΚΚΕ: Απόφαση που στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου να κηρύξει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτή η κίνηση στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων και προστίθεται στις δεκάδες άλλες αντίστοιχες αποφάσεις των τελευταίων ετών. Τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογεί η συγκυβέρνηση πρέπει να συναντήσουν τη συνολική απόρριψη και τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ