Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αντιαγροτικό το «Ευρωπαϊκό Γεωργικό Μοντέλο»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης στην παρέμβασή του, στα πλαίσια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ για την ενσωματωμένη ατζέντα, επισήμανε τα εξής:

«Οι συνομιλίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ σφραγίστηκαν από μεγάλης έκτασης λαϊκές αντιδράσεις που έδειξαν ότι οι ίδιες οι αρχές του ΠΟΕ δε γίνονται αποδεκτές. Οι κινητοποιήσεις με συμμετοχή διαδηλωτών απ' όλο τον κόσμο ήταν καθοριστικός παράγοντας για την αποτυχία των συνομιλιών. Παράλληλα, οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί στα πλαίσια του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος προκαλούν δυσκολίες και καθυστερήσεις, που είναι αξιοποιήσιμες από το λαϊκό κίνημα.

Ο ΠΟΕ, που δημιουργήθηκε για να επιταχύνει την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Δε συνοδεύει απλώς την παγκοσμιοποίηση, αλλά προσπαθεί να της δώσει μορφή και ισχύ νόμου. Κατά συνέπεια, δεν πιστεύουμε ότι, στα πλαίσια του νέου γύρου συνομιλιών, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προασπίσουν τα συμφέροντα των λαών τους. Θα προσπαθήσουν, αντίθετα, να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, σε ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Το πολυσυζητημένο "ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο", που υπερασπίζεται η έκθεση Schwaiger, είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού σε βάρος των Ευρωπαίων μικρομεσαίων αγροτών και των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων. Αμεση συνέπεια είναι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και η συρρίκνωση της αγροτιάς και η αύξηση της ανεργίας. Η αγροτική παραγωγή της Ελλάδας και άλλων χωρών θυσιάζεται, για να προστατευτούν και να κερδίσουν καλύτερη θέση στις διεθνείς αγορές τα βιομηχανικά προϊόντα των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Οι κανόνες που διέπουν τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο πρέπει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, να μη θίγουν τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, να βοηθούν την ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, να σέβονται το περιβάλλον και να σέβονται το δικαίωμα όλων των λαών να ασκούν οι ίδιοι τον έλεγχο και να αποφασίζουν το μέλλον τους.

Αντίθετα με όσα υποστηρίζει η έκθεση Schwaiger, ο ΠΟΕ δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί με τη συμμετοχή σ' αυτόν εκλεγμένων εκπροσώπων των χωρών. Ο εκδημοκρατισμός προϋποθέτει σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από τη φύση του, ο ΠΟΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι, γιατί είναι ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα και ενδιαφέρεται για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία του κεφαλαίου και για τους πιο ασφαλείς, ευέλικτους και χωρίς φραγμούς τρόπους μετακίνησης του κεφαλαίου, ιδίως του εμπορικού και του χρηματιστηριακού.

Οι ευρωβουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας καταψηφίσαμε την έκθεση Schwaiger, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της συντάσσεται με τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για άκρατη φιλελευθεροποίηση, με την επίθεσή του ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων και των δικαιωμάτων των λαών όλου του κόσμου.

Το κίνημα κατά της "παγκοσμιοποίησης" και του ΠΟΕ, παρά την ανομοιογένειά του και την πολυμορφία του, αποτελεί μια πρώτη αντεπίθεση στη δικτατορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των οικονομικών του συμφερόντων. Στέλνει μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στα εκατομμύρια εργαζομένων, ανέργων, μικρομεσαίων αγροτών, σε όλα τα θύματα της καπιταλιστικής παγκόσμιας τάξης που θέλει να επιβάλει ο ΠΟΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ