Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκφραση των ανταγωνισμών ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ

Ο Κάμερον υπενθύμισε τους ανταγωνισμούς των αστών για την ΕΕ
Ο Κάμερον υπενθύμισε τους ανταγωνισμούς των αστών για την ΕΕ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν το τέλος του 2017, εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές του 2015, ανακοίνωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις τόσο στη Βρετανία όσο και στην ΕΕ, γεγονός που αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστών στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και μέσα στην ίδια τη βρετανική αστική τάξη, όπου εκφράζονται διαφορετικές τάσεις για το αν συμφέρει ή όχι η συμμετοχή στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του για το μελλοντικό ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Κάμερον δήλωσε πως «θα είναι ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι», ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει πως «ήμασταν πάντα ευρωπαϊκή δύναμη» και πως επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός της ΕΕ ως «ενεργό και αφοσιωμένο» μέλος της, εφόσον όμως γίνουν «ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη». Ο ίδιος σημείωσε πως μια νέα ΕΕ θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε πέντε αρχές: Τις «ανταγωνιστικότητα, ελαστικότητα, επιστροφή εξουσιών πίσω στα κράτη - μέλη, δημοκρατική λογοδοσία και δικαιοσύνη», επιβεβαιώνοντας, για ακόμη μια φορά, πως οι όποιες «αλλαγές» δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών. Απέρριψε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί αμέσως το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας πως πρέπει «πρώτα να θέσουμε τη σχέση που έχουμε σε σωστή βάση» και εφόσον βγει η Ευρωζώνη από την κρίση που αντιμετωπίζει.

Αμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ που έκανε λόγο για «τεράστιο ρίσκο με την οικονομία» που παίρνει ο Κάμερον και πως «υποβάλλει τη Βρετανία σε χρόνια αβεβαιότητας». Πρόσθεσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θέτει το κομματικό πολιτικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, καθώς το ευρωσκεπτιστικό κόμμα «UKIP» δείχνει να αυξάνει τις δυνάμεις του.

Αλλά και εκτός Βρετανίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως ο Κάμερον παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» και πως η ΕΕ έχει ανάγκη τη Βρετανία ως «πλήρες μέλος». Την επιθυμία να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της ΕΕ εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ παρόμοια στάση κράτησε και η Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να δηλώνει όμως πως η Βρετανία «δεν μπορεί να επιλέγει ό,τι θέλει» από τη συμμετοχή της. Για έλλειψη σοβαρότητας στην πολιτική, παράβλεψη των συμφερόντων των πολιτών και της οικονομίας της Ευρώπης και της Βρετανίας έκανε λόγο ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, ενώ ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ προειδοποίησε τη Βρετανία για τον κίνδυνο να χάσει επιρροή αν εγκαταλείψει την ΕΕ. Προηγούμενα, στις 18 Γενάρη, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Κάμερον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε δηλώσει πως τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ