Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
... έρχεται ο πόλεμος!

«Ο αγέρας βουίζει από μια φοβέρα,

όπως όταν έρχεται από μακριά ένας σίφουνας, ένα μαύρο μπουρίνι κι έχει σκοτεινιάσει

ο ουρανός κι όλα τα πλάσματα της γης

ανατριχιάζουν και δεν ξέρουν πού να κρυφτούν

Ερχεται ο πόλεμος»

(Δημ. Γληνού: «Η τριλογία του πολέμου», 1938).

Και ο πόλεμος ήρθε, φέρνοντας στη Γη το θανατερό, μαζί με την πείνα, την αρρώστια, την ορφάνια, το ξεσπίτωμα, το μαύρο αφανισμό.

Από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 1ης Σεπτέμβρη του 1939 έχουν περάσει πάνω από εξήντα χρόνια και πάλι μαζεύτηκαν μαύρα σύννεφα και πάλι ο ουρανός σκοτείνιασε και ο αέρας ξανά βουίζει από μια φοβέρα, από τη φοβέρα του «πολέμου των άστρων», που μέλλεται να ξεκληρίσει συθέμελα το ανθρώπινο γένος, ν' αφανίσει κάθε ζωή στον Πλανήτη και τον ίδιο τον Πλανήτη.

Η τρομερή βουή πως ο πόλεμος ξανάρχεται φτάνει σαν απόηχος στ' αυτιά της αποκαμωμένης Ανθρωπότητας. Ο κίνδυνος του πολέμου, που το προάγγελμά του ακούγεται, σήμερα, σαν μακάβριο ουρλιαχτό, είναι φανερό πως μοχλό έχει την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν την παγκόσμια επικυριαρχία τους, τη νοσηρή νοσταλγία των Αγγλων για την «αυτοκρατορία» που χάσανε μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρεβανσιστικό πνεύμα των Γερμανών για ν' αποκτήσουν το παλιό τους γόητρο και τις ξεχασμένες αρχές της Γαλλικής Επανάστασης από τους Γάλλους. Οι ιμπεριαλιστές αυτών των μεγάλων δυνάμεων, καθένας για τους δικούς του λόγους, από καιρό τώρα, σκόπιμα, κλιμακώνουν τις πολεμικές επεμβάσεις τους και καιροφυλαχτούν την κατάλληλη στιγμή για ν' ανάψουν το φιτίλι της ένοπλης σύρραξης. Το προετοίμασμα των μεγάλων ιμπεριαλισμών, που το ονομάζουν «αμυντικό δόγμα», στην πραγματικότητα κρύβει μέσα του αυτόν τον κίνδυνο ενός νέου παγκόσμιου πολέμου. Και δεν είναι διόλου απίθανο, οι τοπικοί πόλεμοι και οι αναταραχές, που κάθε τόσο σκαρώνουν - μέσα στις δημιουργημένες συνθήκες - να εξελιχθούν σύντομα σε μια πολεμική πυρκαγιά, που οι φλόγες της θα τυλίξουν ολάκερο τον Πλανήτη. Πραγματικά, η επιθετικότητα των σκοτεινών ιμπεριαλιστικών κύκλων των ΗΠΑ και του αμερικανικού Πενταγώνου, που έχει αποθρασυνθεί στο σημείο να αγνοεί τον ΟΗΕ και το ίδιο το ΝΑΤΟ, μέρα με τη μέρα γίνεται μια δίχως προηγούμενο απειλή για την ανθρωπότητα κι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα καινούριο ανθρωπομακελειό. Κι είναι φανερό πως τούτος ο πόλεμος, που καταστρώνεται από τους ιμπεριαλιστές, άσχετα αν θα ξεσπάσει ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες και την Κίνα, τη Ρωσία και τις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες ή ανάμεσα στις ίδιες τις καπιταλιστικές χώρες - όπως έγινε στους προηγούμενους πολέμους - θα είναι το πιο φριχτό κι απάνθρωπο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Κι οι λαοί, ανήσυχοι, αναρωτιούνται: Στ' αλήθεια θα ξανάρθει ο πόλεμος; Γιατί μέλλεται στην ανθρωπότητα να ξαναζήσει τη φριχτή τραγωδία του περασμένου πολέμου, που σκόρπισε το θανατερό σε εκατομμύρια αθώα πλάσματα και έκανε συντρίμμια τα δημιουργήματα του ανθρώπινου μόχθου; Γιατί ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα οι δικαιολογίες και οι παρηγορητικοί λόγοι ότι ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε για να στεριώσει η ειρήνη και να ζήσουν ευτυχισμένες οι καινούριες γενιές;

Η απάντηση είναι μια και μόνη: Γιατί ο πόλεμος είναι σύμφυτος στον καπιταλισμό. Οι καπιταλιστές πάντα καταφεύγουν στον πόλεμο για να μοιράζουν αναμεταξύ τους κάθε φορά το λήστεμα της φύσης, τις πηγές πρώτων υλών και τις αγορές, για να εκμεταλλεύονται ευκολότερα τους λαούς και για να πετυχαίνουν μεγαλύτερα κέρδη και υψηλότερα ποσοστά υπεραξίας από την εργασία. Γι' αυτό μηχανεύονται και στις μέρες μας να ξεκινήσουν ένα καινούριο ματοκύλισμα. Την αποκάλυψη, για τα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ, έκανε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Χου Ξισοντί, στη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης για τον αφοπλισμό, όταν έκρουσε τον «κώδωνα κινδύνου» με την καταγγελία του για τη «στρατικοποίηση του Διαστήματος» από τις ΗΠΑ και για την άσκηση του Πενταγώνου για ένα «διαστημικό πόλεμο», που οι ΗΠΑ σκέπτονται να τον πραγματοποιήσουν το 2017 («Ρίζος», φύλλο 16/2/2001). Αλλά, αν τούτη τη στιγμή, από τη μια φυσομανάει η φοβέρα της καταστροφής και του ολέθρου και η βοή προμηνάει τον πόλεμο, από την άλλη όλο και θεριεύει η φωνή των λαών για να σταματήσουν τον ερχομό τους.

Η καταπάτηση κάθε διεθνούς νομιμότητας, δίχως ανθρωπισμό, έχει ξεσηκώσει τις λαϊκές μάζες. Οι επιδρομές σε χώρες λεύτερες και κυρίαρχες έχουν εξαγριώσει τους λαούς. Η βία, η τρομοκρατία, τα γενοκτονικά εμπάργκο, οι δολοφονίες πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων, τα πογκρόμ φασιστικού τύπου, η παραποίηση της αλήθειας και οι συκοφαντίες, αντί να τρομοκρατούν τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη, οξύνουν την αγανάκτησή τους και εντείνουν τις αγωνιστικές δραστηριότητές τους.

Οι μεγάλες λαϊκές ομάδες, σήμερα, σκέφτονται σοβαρά πως όλα τούτα που διαδραματίζονται, μπροστά στα μάτια τους, δίχως τη δικιά τους βούληση, έχουν άμεση σχέση με τη ζωή τη δικιά τους και των παιδιών τους και δυναμώνουν τη φωνή διαμαρτυρίας τους ενάντια στις συμπεριφορές και τις πολιτικές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Κι έχουν συνειδητοποιήσει πως μόνο με την πάλη τους θα αποτραπεί το νέο ανθρωπομακελειό.

Πραγματικά, η μεγάλη ελπίδα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας και του Πλανήτη μας βρίσκεται στον ίδιο τον άνθρωπο, στα εκατομμύρια των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και πιότερο στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αλλωστε, σ' όλη την ιστορία της ανθρωπότητας οι λαϊκές μάζες, με πρωτοπορία την εργατική τάξη, στάθηκαν οι βασικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις κρούσης για την πραγμάτωση κάθε αλλαγής («Βασικές αρχές υλιστικής φιλοσοφίας» εκδ. 1979 σελ. 406-410). Σήμερα, οι κοινωνικές αυτές δυνάμεις με την ένταση και επέκταση των αγώνων τους δίνουν μια απάντηση στα μακάβρια σχεδιάσματα των ιμπεριαλιστών. Κι η συσπείρωσή τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τείνει να πάρει ένα συγκεκριμένο διεθνικό χαρακτήρα.

Εξάλλου τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη να ενταθεί και απλωθεί η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, καθώς και των κομμουνιστικών κομμάτων και των προοδευτικών και φιλειρηνικών κινημάτων προς την κατεύθυνση δημιουργίας σε παγκόσμια κλίμακα ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιΝΑΤΟικού μετώπου πάλης που πάνω του θα συντριβούν τα απάνθρωπα σχέδια των ιμπεριαλιστών για ένα μακέλεμα της ανθρωπότητας.


Του
Σταύρου ΚΑΛΦΙΩΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ