Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Καθαρά πολιτική η δίωξή μου

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στο λιμάνι από την άκρως επικίνδυνη εισήγηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά

Θύελλα αντιδράσεων και ακόμα μεγαλύτερη οργή στους εργαζόμενους, προκαλεί η νέα προσπάθεια που λαμβάνει χώρα στην εργατούπολη του Πειραιά και μοναδικό στόχο έχει το χτύπημα βασικών λειτουργιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά,Περικλής Δράκος, εισηγείται προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά να απορριφθεί η προσφυγή του συνδικαλιστή, προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιάννη Μανουσογιαννάκη, που κατέθεσε κατά των περιοριστικών όρων που του επιβλήθηκαν, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τους ναυτεργάτες από το «δουλεμπορικό» κύκλωμα.

Χτες το πρωί, ο Γ. Μανουσογιαννάκης μαζί με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Πειραιά κ. Φλέγκα. Η αντιπροσωπεία, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής, επισήμανε ότι η πρόταση του εισαγγελέα για τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων (500.000 δραχμές εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσία μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα) ενάντια στον συνδικαλιστή είναι άκρως επικίνδυνη, κινείται σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση και στρέφεται γενικότερα ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Τόνισαν ότι πρόκειται για τρομοκρατική πολιτική δίωξη.

Αξίζει να σημειωθεί, γεγονός που δείχνει και την πραγματική επιδίωξη αυτής της μεθόδευσης, ότι στην εισήγησή του, ξεκάθαρα, ο εισαγγελέας αμφισβητεί το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «...Προκύπτει, δηλαδή, από την εκτεθείσα συμπεριφορά του (Γ. Μανουσογιαννάκη) ότι έχει σχηματίσει τη λανθασμένη αντίληψη ότι η συνδικαλιστική ιδιότητα του παρέχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε ιδιωτικές διαφορές»! Προχωρά, όμως, ακόμα παραπέρα, υιοθετώντας στην εισήγησή του απειλές, που υποτίθεται ότι ειπώθηκαν κατά του μηνυτή, όπως: «...διατυπώνοντας διάφορες απειλές, μεταξύ των οποίων ήταν κατά πάσα πιθανότητα και η απειλή ότι θα τον πετούσαν από το παράθυρο...», όταν κανένας, ούτε ο ίδιος ο μηνυτής δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο!

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης κατέθεσε, παράλληλα, υπόμνημα προς στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που θα εξετάσει και την προσφυγή του, στο οποίο και αναλύει με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα. Στο υπόμνημά του, στη συνέχεια, τονίζει: «Αξιολογώντας όλα τα ως άνω στοιχεία, εκτιμώ ότι η δίωξή μου είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητάς μου και των πολιτικών μου απόψεων και όχι της δήθεν εμπλοκής μου στην ως άνω υπόθεση. Η δίωξή μου είναι καθαρά πολιτική και στρέφεται γενικότερα στη δραστηριότητά μου ως συνδικαλιστή και στις απόψεις που εκφράζω.

Από πότε ένας συνδικαλιστής, που προσφέρθηκε να βοηθήσει έναν βάναυσα προσβαλλόμενο εργαζόμενο και δη να τον βοηθήσει να του επιστραφούν 80.000 δραχμές που τις έχει ανάγκη και παράνομα τις εισέπραξε ο δουλέμπορος της Ακτής Μιαούλη, χωρίς να κάνει καμία ενέργεια, είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και πρέπει να του επιβληθούν περιοριστικά μέτρα "για να τον αποτρέψουν να προβεί σε τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων";

Η δεκαετής παρουσία μου ως προέδρου του σωματείου "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", η συμμετοχή μου ως γγ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η ιδιότητά μου ως αντιπροσώπου στη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή μου στα δρώμενα στην κοινωνία του Πειραιά, η παρουσία μου καθημερινά στα δικαστήρια, όταν οι άνεργοι και αναξιοπαθούντες ναυτικοί ζητάν τη βοήθειά μου, είναι πλέον βέβαιο ότι αίρουν τις αποδιδόμενες ιδιότητες του επικίνδυνου και ότι θα παραβρίσκομαι σε κάθε δικαστική ενέργεια για τη διαλεύκανση της υποθέσεως αυτής».

Τον αυταρχικό κατήφορο, στον οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση μην έχοντας άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και την ανάπτυξη των εργατικών, λαϊκών, κοινωνικών αγώνων, καταγγέλλει η πρόσφατη γενική συνέλευση των μεταλλεργατών του Πειραιά.

Στο ψήφισμα, τονίζεται ότι οι εργάτες, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι και τόσοι άλλοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα. «Κυβέρνηση, οικονομική ολιγαρχία - σημειώνεται - αλλά και οι λοιποί πολιτικοί εκφραστές της κοινωνίας των "ολίγων ευημερούντων" γελιούνται, εάν νομίζουν ότι με τα ΜΑΤ, τη βία, τον τρομονόμο, την παράνομη περιστολή και καταστολή των δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών θα μας επιβάλουν ένα ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό καθεστώς, ότι θα μας μετατρέψουν σε ραγιάδες».

Η απόπειρα να επιβληθούν περιοριστικοί όροι κατά του προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» προκαλεί την οργή των μεταλλεργατών και την καταδικάζουν. «Καλούμε - υπογραμμίζεται - τους εργαζόμενους και τον λαό να συσπειρωθεί και να αντισταθεί, να μην επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στην εποχή του χωροφύλακα. Ο περήφανος ελληνικός λαός δε θα τους επιτρέψει, τα καλύτερα παιδιά του να τα "μαζεύουν" κάθε βδομάδα στα Αστυνομικά Τμήματα». Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε επίσης η Επιτροπή Κατά του Νέου Τρομονόμου Για την Υπεράσπιση τω Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ