Τρίτη 29 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διαδήλωσαν για την άμεση άρση της επιστράτευσης

Και την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία

Στιγμιότυπα από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπα από την κινητοποίηση
«Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων. Φθηνές, ασφαλείς, αξιόπιστες, δημόσιες συγκοινωνίες».

Το σύνθημα αυτό ήταν η προμετωπίδα της μαζικής και μαχητικής, αγωνιστικής κινητοποίησης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ το Σάββατο το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εδωσαν την κατάλληλη απάντηση στο μέτρο της επίταξης, στην επίδειξη βίας και αυταρχισμού από την κυβέρνηση. Απαίτησαν συγκοινωνίες που να υπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Τόπος συγκέντρωσης η Ομόνοια. Κατακλύστηκε από εργατόκοσμο που κατέφτασε από κάθε περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά. Εργάτες από το μέταλλο, την οικοδομή και τα καράβια, τα ξενοδοχεία, τον επισιτισμό και δεκάδες άλλους κλάδους, Λαϊκές Επιτροπές από όλες τις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, με εντυπωσιακά μπλοκ, έδωσαν μαζικά το «παρών» τους. Μαζικό ήταν και το μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ. Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή της νεολαίας πίσω από τα πανό του ΜΑΣ και σαφέστατο το μήνυμα που έστελναν με τα πανό τους: «Δε θα μας επιτάξετε στη σύγχρονη σκλαβιά».

Θέλουν να πιστέψουμε πως κάθε εργάτης είναι μόνος του

Ομιλητής ήταν ο Γιάννης Κιούσης επικεφαλής της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Οπως σημείωσε «Στόχος, απαίτηση, γι' αυτή τη συγκέντρωση σήμερα είναι να γίνουν κουρελόχαρτα τα χαρτιά της επιστράτευσης». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση με τη λάσπη και τη συκοφαντία που εκτοξεύει από τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, για συντεχνίες, με τη βία και την καταστολή επιδιώκει να «απογοητεύσει, να γονατίσει» τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε κλάδο, «να νομίζει ότι είναι μόνος του». «Συντεχνία οι ναυτεργάτες, συντεχνία οι μεταφορές, συντεχνία οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο, συντεχνία η Χαλυβουργία. Μια Ελλάδα την έχουν μετατρέψει σε συντεχνία», σημείωσε προσθέτοντας ότι :«Προσπαθούν να υποτάξουν το εργατικό κίνημα».


Αναφερόμενος στα πρώτα συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις στο ΜΕΤΡΟ και συνολικά τα μέσα μεταφοράς, ξεκαθάρισε καταρχήν ότι: «Χωρίς οργάνωση, χωρίς ηγεσία, χωρίς ταξικό προσανατολισμό, χωρίς πλαίσιο σύγκρουσης, οι συγκρούσεις είναι τυφλές. Ακούγεται το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά το μνημόνιο 2 και 3, ότι η λύση είναι απεργία διαρκείας. Ακούγεται από διάφορες φωνές τάχα επαναστατικής τακτικής μέσα στο εργατικό κίνημα.

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες - και στεκόμαστε κριτικά απέναντί τους και όχι επιθετικά - οι εργαζόμενοι με ευθύνη της ηγεσίας στα σωματεία του ΜΕΤΡΟ. Ομως αυτή η απεργία διαρκείας δεν ήταν ούτε "γάλα διαρκείας". Δεν υπήρχαν Επιτροπές Αγώνα, η μάχη τους δεν βγήκε παραέξω, δεν έγιναν συσκέψεις με άλλα σωματεία, με Ομοσπονδίες, με Εργατικά Κέντρα να υπάρχει πίεση και προς τη ΓΣΕΕ, να μπούνε μπροστά δυνάμεις που έχουν και το τσαγανό, και την εμπειρία, και τη θέληση, και το πλαίσιο δράσης, και την απόφαση να συγκρουστούν. Εμειναν ακάλυπτοι με ευθύνες και των πλειοψηφιών στα υπόλοιπα σωματεία της αστικής συγκοινωνίας και των μεταφορών και από συμβιβασμένες ηγεσίες σε διάφορα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες Μεταφορών και από τη ΓΣΕΕ» και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι: «Να ατσαλώσουμε τη θέληση, να οργανώσουμε την πάλη, να αποκτούμε συμμαχίες μέσα στην εργατική τάξη με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους ανέργους, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους και τους αγρότες που είναι ήδη σε κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες. Αλλιώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Για να υπάρξει προοπτική νίκης θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει συλλογικές αποφάσεις. Διάθεση για σύγκρουση με πλαίσιο».


«Αυτό που σήμερα πρέπει να γίνει στόχος μάχης είναι να πάρει πίσω η κυβέρνηση την επιστράτευση. Σε αυτό συγκεντρώνουμε δυνάμεις. Σε αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, να γίνει το επίκεντρο των αγώνων τις επόμενες μέρες. Αυτό βάζουμε σε όλα τα σωματεία» στις γενικές συνελεύσεις. Ενώ αναφερόμενος στο πλαίσιο πάλης που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις ανέφερε: «Κατάργηση του εισιτηρίου για άνεργους, φοιτητές, σπουδαστές, συνταξιούχους. Μείωση της τιμής των μέσων μεταφοράς στο εισιτήριο για όλους τους επιβάτες. Αυτό είναι ενότητα σε μία κατεύθυνση. Δεύτερο ζήτημα, κρατικός φορέας αστικών συγκοινωνιών σήμερα, 100% χρηματοδοτούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό στις λειτουργικές ανάγκες που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των οχημάτων. Εξακόσια λεωφορεία της ΕθΕΛ δεν μπορούν να κινηθούν γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. Αυτό απαιτεί σύγκρουση απέναντι στους νόμους τους που είναι στρατηγική τους επιλογή για ιδιωτικοποίηση των μέσων μεταφοράς όπως στον ΟΣΕ. Ετσι και στις αστικές συγκοινωνίες. Αυτό είναι πλαίσιο σύγκρουσης που ενώνει τους εργαζόμενους όπου και αν εργάζονται. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε. Αυτό πρέπει να γίνει πόλος συσπείρωσης, πάλης και δράσης σε όλες τις γειτονιές».

Μαχητική πορεία


Αμέσως μετά την κεντρική ομιλία το πλήθος των συγκεντρωμένων συγκρότησε μία μαζική πορεία που ξεκίνησε από τη Σταδίου, πέρασε από τη Βουλή και κατέληξε στα Προπύλαια. Επί δύο ώρες το κέντρο της Αθήνας ταρακουνούσαν τα απανωτά συνθήματα: «Με επιστρατεύσεις χτυπάνε τον αγώνα αυτοί που το λαό τον έχουν κάνει λιώμα», «πείνα, ανεργία, τρομοκρατία, καμία θυσία για τη πλουτοκρατία», «κανένας εργάτης να μη λυγίσει, στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση» κ.ά.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων λειτουργίας του Μετρό Αντώνης Σταματόπουλος, δηλώνοντας ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και ευχαριστώντας το ΠΑΜΕ που στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Καταδικάζουν την επιστράτευση

Με ψηφίσματά τους, καταδικάζουν την επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό και δηλώνουν αλληλεγγύη στον αγώνα τους οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης («Μ. Παπαμαύρος»), Α' Αθηνών, Περιστερίου («Ε. Αλεξίου»), Περάματος - Κερατσινίου («Ν. Πλουμπίδης»), Νέας Ιωνίας - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης (Γ. Σεφέρης), Βύρωνα - Καισαριανής («Ρ. Ιμβριώτη»), Πετραλώνων («Παρθενώνας»), Σαλαμίνας, Π. Φαλήρου, Αγ. Αναργύρων, Μενιδίου («Σωκράτης»), η ΕΛΜΕ Πειραιά, η ΕΛΜΕ Ε' Ανατολικής Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρων».

Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο που έγινε το Σαββατοκύριακο, όπως και η γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Το σωματείο Γραφικών Τεχνών, Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Δάφνης, Υμηττού, το σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, η Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης. Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Η Ενωτική Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ισπανίας, το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ