Τρίτη 29 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αντιδράσεις από την απόπειρα τρομοκράτησης του Σουδανικού ΚΚ

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Αντιδράσεις προκαλεί εντός και εκτός Χαρτούμ η νέα απόπειρα τρομοκράτησης στελεχών του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΣΚΚ) την περασμένη βδομάδα στην κεντροανατολική πόλη του Σουδάν, Ουμντουρμάν.

Σε ρεπορτάζ αφρικανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων αναφέρεται η έφοδος πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης του ισλαμιστή προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ σε σπίτια στελεχών του Σουδανικού ΚΚ, μεταξύ αυτών και του οργανωτικού γραμματέα του κόμματος στο Ουντρουρμάν, Αλί Αλ Κανέιν. Οι πράκτορες αποχώρησαν μετά από ώρες αφού προηγουμένως κατάσχεσαν σειρά εγγράφων και ηλεκτρονικού υλικού.

Σε ανακοίνωσή του, το Σουδανικό ΚΚ εγκαλεί τη σουδανική κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να περιορίσει ακόμη και αυτά τα στενά περιθώρια ελευθερίας που έχουν απομείνει στη χώρα σημειώνοντας ότι πρόκειται για «νέα επιχείρηση τρομοκράτησης αντικυβερνητικών δυνάμεων» ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της λεγόμενης «Χάρτας της Νέας Αυγής» στις 5 Γενάρη από αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις με στόχο τη χρήση πολιτικών και άλλων μέτρων για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβέρνησης Μπασίρ. Ζητεί επίσης άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Αιματηρές συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν

Ενταση επικρατεί από προχτές στη μικρή πόλη Πίμπορ του Νοτίου Σουδάν έπειτα από συγκρούσεις που ξέσπασαν, για ασήμαντη αφορμή, ανάμεσα σε στρατιώτες και ένοπλους σωματοφύλακες πρώην διοικητή ένοπλης οργάνωσης με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων αμάχων, τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων, την καταστροφή εκατοντάδων κατοικιών και τη δημιουργία κύματος φυγής περίπου 2.000 κατοίκων σε παρακείμενη βάση κυανοκράνων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν στρατιώτες έκαναν παρατήρηση για παράνομη οπλοφορία στους σωματοφύλακες του πρώην συνταγματάρχη του νοτιοσουδανικού στρατού Τζέιμς Κούμπεριν. Η παρατήρηση εξελίχθηκε σε λογομαχία, αυτή σε μάχες σώμα με σώμα και τελικά σε παροδικά ανεξέλεγκτες συγκρούσεις που προκάλεσαν καταστροφές στη μισή πόλη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ