Τρίτη 29 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους της πορτογαλικής πρωτεύουσας, τη Λισαβόνα, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις σχεδιαζόμενες περικοπές και στην πολιτική λιτότητα της κυβέρνησης. Οπως υπογράμμισαν οι διαδηλωτές, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σχεδιάζει νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία που θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ παράλληλα δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση αρκετών δημόσιων σχολείων, καθώς και η κατάργηση 50.000 θέσεων εργασίας. Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος συνδικαλιστικής οργάνωσης, Μάριο Νογκουέιρα, τα σχέδια αυτά αποκαλύφθηκαν σε πρόσφατο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα σημάνουν «το τέλος του δωρεάν και δημόσιου συστήματος Παιδείας».

Παρόν στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών ήταν ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σόουζα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως το ΠΚΚ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα μαζί με τους εκπαιδευτικούς, το λαό, και όλα τα θύματα αυτής της πολιτικής.

Υπενθυμίζεται πως η άρχουσα τάξη της Πορτογαλίας σε συνεννόηση με τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντά της, προχώρησαν το 2011 σε σύναψη συμφωνίας με την τρόικα για δάνειο 78 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ του κεφαλαίου και ρίχνοντας τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ