Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
Τιμή στον Κόκκινο Στρατό και το Σοβιετικό λαό

Διακήρυξη της FIR για τα 70χρονα της Νίκης του Στάλινγκραντ και την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Αουσβιτς

Αφίσα για τη νίκη του Στάλινγκρατ
Αφίσα για τη νίκη του Στάλινγκρατ
Την 70ή Επέτειο της Νίκης του Στάλιγκραντ που με τεράστιες θυσίες και αφάνταστο ηρωισμό ο Κόκκινος Στρατός, ο Σοβιετικός Λαός που υπερασπίζονταν το νέο εργατολαϊκό σοσιαλιστικό κράτος κατάφεραν μετά από τρία χρόνια πολιορκίας από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα, σε βάρος της Χιτλερικού τέρατος, τιμά η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR).

Με διακήρυξή της «για τα 70χρονα της Νίκης του Στάλιγκραντ», αφού υπενθυμίζει ότι, την 27 Γενάρη του 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε και το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, για τη Νίκη του Στάλιγκραντ:

«(...) Στις 2 Φεβρουαρίου 2013 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την κοσμοϊστορική νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ. Αυτή την ημέρα ήταν που παραδόθηκε η 6η Στρατιά του Γερμανικού Στρατού, υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Πάουλους, και οι στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων της Γερμανίας, στους αντιπροσώπους της 62ης και 64ης Στρατιάς, υπό την ηγεσία του Στρατάρχη Ζούκοφ. Αυτή η νίκη ήταν χωρίς αμφιβολία το σημείο καμπής στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος εξαπολύθηκε από το γερμανικό φασισμό, και στόχευσε από την αρχή του στη δολοφονία, εκμετάλλευση και την καταστροφή: Κόβεντρυ, Ρότερνταμ, Βαρσοβία, Βελιγράδι, είναι τα σύμβολα του τρόμου από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που η Βέρμαχτ εγκαινίασε στις ευρωπαϊκές πόλεις. Αουσβιτς, Μπούχενβαλντ, Μαϊντάνεκ, Σόμπιμπορ, έχουν ενθυλακωθεί στη μνήμη της ανθρωπότητας ως μέρη όπου η ναζιστική πολιτική εξόντωσης έλαβε χώρα. Μπάμπι Γιάρ, Οραντούρ, Λίντιτσε, είναι τοπωνύμια φασιστικών δολοφονιών που δε χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις.

Η Μάχη του Στάλιγκραντ υπήρξε ένα ιστορικό σημείο καμπής στον αγώνα της αντιχιτλερικής συμμαχίας ενάντια στις επεκτατικές βλέψεις του ναζισμού. Από στρατιωτικής πλευράς εδώ, για πρώτη φορά, η φασιστική προέλαση σταμάτησε και η «ανίκητη» Βέρμαχτ υπέστη μια καταστροφική ήττα (σ.σ. από τον κόκκινο στρατό).

Για το αντιστασιακό κίνημα σε όλες τις κατεχόμενες χώρες και στη Γερμανία, το Στάλιγκραντ συμβόλισε την επερχόμενη ήττα του φασισμού. Οι άντρες και γυναίκες της Αντίστασης άντλησαν δύναμη, ηθικό και κίνητρο από αυτή τη νίκη, προκειμένου να συνεχίσουν τον αντιφασιστικό αγώνα.

Η Μάχη του Στάλινγκραντ κερδήθηκε χάρη στον ηρωισμό και την ευψυχία των Σοβιετικών στρατευμάτων και του πληθυσμού. Θυμόμαστε τους νεκρούς και όλους όσους πολέμησαν για την απελευθέρωση της χώρας τους από τη φασιστική κατοχή και την καταστροφή του φασιστικού τέρατος. Στην πόλη του Βόλκογκραντ (όπως μετονομάστηκε, σήμερα το Στάλιγκραντ...), υπάρχουν πάνω από 200 σημεία όπου βρίσκονται μνημεία της μάχης. Η FIR χαιρετίζει τους κατοίκους της πόλης και τους ευχαριστεί για τη διατήρηση της μνήμης.

Για όλες τις αντιφασιστικές οργανώσεις η Νίκη του Στάλινγκραντ παραμένει μια μέρα μνήμης. Ενώνουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους μαχητές, με την υπόσχεση να περάσουμε αυτή τη μνήμη στις επόμενες γενιές» τονίζεται στη διακήρυξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο συγγραφέας Βασίλι Γκρόσμαν για τη μάχη του Στάλινγκραντ (2022-05-14 00:00:00.0)
ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ (2004-02-01 00:00:00.0)
«Το χρονικό της αντρειοσύνης» (2003-04-26 00:00:00.0)
Η Νίκη στο Στάλινγκραντ (2003-02-02 00:00:00.0)
Η Νίκη του Στάλινγκραντ (2002-02-03 00:00:00.0)
Στάλινγκραντ (2000-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ