Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Υποκριτική διάσκεψη του ΟΗΕ για τη φτώχεια...

MΟΝΡΟΒΙΑ.--

Με τα συνήθη ευχολόγια και τις προτροπές για εφαρμογή συνταγών που τάχα κάνουν εφικτό έναν καπιταλισμό «με πιο ανθρώπινο πρόσωπο» και μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερα δικαιώματα και ευκαιρίες για γυναίκες, νέους και ταυτόχρονα «αειφόρα» ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον πραγματοποιείται το τελευταίο 48ωρο σύνοδος του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, σχετικά με την επίτευξη των στόχων «αναπτυξιακής» ατζέντας του οργανισμού για καταπολέμηση της φτώχειας και εξάλειψη των ανισοτήτων μετά το 2015.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν αξιωματούχοι από δεκάδες χώρες του ΟΗΕ με προεδρεύοντες την Λιβεριανή πρόεδρο Ελεν Τζόνσον Σερλιφ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον (που έφθασε αργά προχτές μετά από αιφνίδια επίσκεψη στη Λιβύη) και τον Ινδονήσιο πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζ. Κάμερον δήλωσε υποκριτικά «αφοσιωμένος» στο στόχο εξάλειψης της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, την ώρα που εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας σε βάρος και του βρετανικού λαού επιδεινώνοντας τη φτωχοποίησή του.

Στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που είχε υποβληθεί προς έγκριση αναφερόταν χαρακτηριστικά ως πρότυπο καπιταλιστικής «ανάπτυξης» «εναλλακτικά οικονομικά μοντέλα και προσεγγίσεις που συνδυάζουν την οικονομική με την ανθρώπινη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα»... Σε άλλο σημείο γινόταν «έκκληση» στις πολιτικές ηγεσίες αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να υιοθετηθούν οι στόχοι τής μετά το 2015 αναπτυξιακής ατζέντας.

Ας σημειωθεί πάντως πως λίγο πριν την τρίτη κατά σειρά προπαρασκευαστική συνάντηση του ΟΗΕ για την ανάπτυξη στη Μονρόβια, η Λιβεριανή πρόεδρος, είχε διατάξει τις κατεδαφίσεις δεκάδων σπιτιών φτωχών οικογενειών για τον «καθαρισμό και εξωραϊσμό» της πρωτεύουσας. Πιθανώς η Σερλίφ να εννοεί ότι με τέτοιες απάνθρωπες επιχειρήσεις - σκούπα επισπεύδεται η εξάλειψη της φτώχειας. Η επόμενη και τελευταία σύνοδος του ΟΗΕ για τη δήθεν «εξάλλειψη» της φτώχειας θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκριτική διάσκεψη του ΟΗΕ για τη φτώχεια... (2013-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ