Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Εκλογές για όργανα Λαϊκής Εξουσίας

ΑΒΑΝΑ. --

Εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας και των εκπροσώπων των Περιφερειακών Συνελεύσεων της Λαϊκής Εξουσίας, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Κούβα. Οι εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, με βάση το Σύνταγμα του 1992, γίνονται κάθε 5 χρόνια όπως και για τα Περιφερειακά Συμβούλια, ενώ για τα Δημοτικά Συμβούλια κάθε 2,5 χρόνια. Συνολικά, θα εκλεγούν 612 βουλευτές του ανώτερου οργάνου, που θα εκλέξουν τα κυβερνητικά όργανα, το Κρατικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο της χώρας σε συνεδρίαση που αναμένεται να γίνει στις 24 Φλεβάρη. Επίσης, θα εκλεγούν 1.269 εκπρόσωποι στις Περιφερειακές Συνελεύσεις.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, δικαίωμα εκλέγειν έχει κάθε Κουβανός που έχει συμπληρώσει τα 16 χρόνια όπως και εκλέγεσθαι σε κατώτερα όργανα ενώ για εκλογή του στην Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 18 χρόνια. Επίσης, οι υποψήφιοι εγκρίνονται, προτείνονται και λογοδοτούν στις Λαϊκές Συνελεύσεις από όπου προέρχονται και από τις λαϊκές οργανώσεις που συμμετέχουν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα προτείνει μέλη του, αλλά όχι ως λίστα κόμματος, αλλά ως υποψηφίους που εγκρίνουν οι λαϊκές συνελεύσεις. Εδώ και καιρό έχουν γίνει χιλιάδες ανοιχτές συνελεύσεις, έχουν αναρτηθεί τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων καθώς και ο απολογισμός όσων ήταν στα απερχόμενα όργανα και ξανά προτείνονται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και πάλι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή (ως περίπου 2 ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή η συμμετοχή ήταν στο 87%).

Σε τμήμα κοντά στην Πλατεία της Επανάστασης ψήφισε ο πρώην πρόεδρος, ηγέτης της Επανάστασης Φίντελ Κάστρο, 87 χρόνων που συζήτησε με τους πιονιέρους που πάντα συμβολικά φρουρούν τις κάλπες και με τα ΜΜΕ και δήλωσε για το κουβανικό λαό: «Είναι ένας γενναίος λαός. Δε χρειάζεται να το αποδείξουμε. Πενήντα χρόνια εμπάργκο και δεν έχουν καταφέρει να μας νικήσουν. Θέλω μόνο να πω ότι ο λαός είναι τα πάντα, χωρίς το λαό δεν είμαστε τίποτα, χωρίς το λαό δεν υπάρχει Επανάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ