Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Καταγγελίες για βασανιστήρια ανεβάζουν το θερμόμετρο

KΑΪΡΟ.--

Ανεβαίνει περαιτέρω το θερμόμετρο της έντασης μετά το θάνατο ενός ακόμη αντικυβερνητικού διαδηλωτή, ο οποίος υπέκυψε, χτες, στα τραύματα που είχε υποστεί από τα σκληρότατα βασανιστήρια που, όπως καταγγέλλεται, υπέστη όταν συνελήφθη την Παρασκευή 25 Γενάρη κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Σαν να μην έφτανε αυτό, άλλος διαδηλωτής που καταγράφηκε από τις κάμερες να κακοποιείται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή το βράδυ ανασκεύασε τις αρχικές του δηλώσεις, και ενώπιον του εισαγγελέα κατήγγειλε ότι αυτοί που τον κακοποίησαν βάναυσα ήταν αστυνομικοί με πολιτικά και όχι διαδηλωτές.

Ο πρώτος διαδηλωτής, ο 23χρονος Μουχάμαντ αλ Γκίντι, τα τελευταία 24ωρα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από τα κρατητήρια σε κώμα. Η ιατροδικαστική έκθεση μιλά για εγκεφαλική αιμορραγία από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ η οικογένειά του καταγγέλλει ότι το σώμα του έφερε έντονα σημάδια βασανισμού. Η κηδεία του, χτες, στο Κάιρο μετατράπηκε σε νέα αντικυβερνητική διαδήλωση και δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Ο αλ Γκίντι ήταν μέλος του κόμματος «Λαϊκό Ρεύμα», το κόμμα του προεδρικού υποψηφίου Χαμντίν Σαμπάχι, όπου ανήκαν άλλοι δύο διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στα επεισόδια μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο τον περασμένο Δεκέμβρη. Ο Σαμπάχι είναι σημαίνον στέλεχος της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης - ομπρέλα «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας».

Την ίδια ώρα, ο 48χρονος Χαμάντα Σάμπερ, τον οποίο οι κάμερες κατέγραψαν, το βράδυ της Παρασκευής, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, να δέχεται επίθεση αγνώστων που τον χτύπησαν σκληρά και τον έσερναν γυμνό, έδωσε κατάθεση στον εισαγγελέα για το συμβάν και κατήγγειλε ότι οι δράστες ήταν αστυνομικοί με πολιτικά.

Και τα δύο τραγικά συμβάντα έχουν ρίξει «λάδι στη φωτιά» της έντασης. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης η κυβέρνηση διέταξε να διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα για τα δύο περιστατικά βασανισμών, ενώ η αντιπολίτευση ζητά να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι για κάθε βιαιοπραγία κατά των διαδηλωτών, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες από μερίδα διαδηλωτών κατά του Προεδρικού Μεγάρου ή αστυνομικών δυνάμεων τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις.

Στους κόλπους του «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας» εμφανίζονται αντιθέσεις καθώς το Σάββατο με ανακοίνωσή του εμφανιζόταν να υιοθετεί το αίτημα των διαδηλωτών για ανατροπή της κυβέρνησης και του Προέδρου Μούρσι, ενώ χτες ο επίσημος εκπρόσωπός του διευκρίνιζε ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα της εκλογικής ανάδειξης του Μούρσι αλλά αυτό δεν του δίνει δικαίωμα να μετατραπεί σε δικτάτορα. Επανέλαβε, δε, το αίτημα για διάλογο και αλλαγή άρθρων του Συντάγματος και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αιτήματα που, προς το παρόν τουλάχιστον, απορρίπτει ο Μούρσι. Τις τελευταίες δέκα μέρες των διαδηλώσεων, κατά τις οποίες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 μέρες οι περιοχές Σουέζ, Πορτ Σάιντ και Ισμαηλίγια, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 60 διαδηλωτές και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 2.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ