Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χορηγίες»... και για τις ζημιές

Το χάλι στο οποίο έχει φέρει το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του την Αρχαιολογική Υπηρεσία - κατ' επέκταση την προστασία των μνημείων - φανερώνεται και στην περίπτωση των ζημιών που υπέστη το Κάστρο της Κορώνης. Ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το μνημείο, στο οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ υπέστη ζημιές... «από την θαλασσοταραχή ισχυρός αναλημματικός τοίχος, στα ΒΑ πρανή του».

Πάντα σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, ο υπουργός «κατεύθυνε την συζήτηση στην εξεύρεση μόνιμης λύσης σε ένα σημαντικό διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει το μνημείο, παράλληλα δε ζήτησε να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα άμεσα μέτρα προστασίας του, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάστασή του». Αρα είναι προφανές ότι μόνο η θαλασσοταραχή δε φταίει για τους κινδύνους που απειλούν το μνημείο.

Ενώ, λοιπόν, έστω και τώρα, το κράτος θα έπρεπε άμεσα να εκταμιεύσει τα απαραίτητα κονδύλια για τις μελέτες και την εφαρμογή της, ο δήμος Πύλου - Νέστορος ανακοίνωσε την ανάληψη του κόστους της μελέτης αποκατάστασης των ζημιών... μέσω χορηγίας του ιδιωτικού «Μανιατακείου Ιδρύματος»! Υπογραμμίζοντας έτσι για πολλοστή φορά ότι το «κενό» που το αστικό κράτος αφήνει συνειδητά στον τομέα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, έρχεται να «καλυφθεί» από τα «πολιτιστικά ιδρύματα» του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ