Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Δυναμική, αγωνιστική απάντηση!

Κοινό, αγωνιστικό μέτωπο εργατιάς - αγροτιάς - νεολαίας στη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μαχόμενους αγρότες που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Εργάτες, γυναίκες, νεολαίοι, όλοι έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στήριξης του αγώνα των αγροτών
Εργάτες, γυναίκες, νεολαίοι, όλοι έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στήριξης του αγώνα των αγροτών
Το κοινό αγωνιστικό μέτωπο εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολουμένων - νεολαίας, που στέκεται με θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι την πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής που επιστρατεύει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό, αναδείχτηκε στη χτεσινοβραδινή, μαζική και δυναμική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα της φτωχής αγροτιάς, που οργάνωσε, στην πλατεία της πόλης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Με τρακτέρ έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας. Τα στάθμευσαν πάνω στην πλατεία, με αναμμένες τις μηχανές και τα φώτα, κορνάροντας εκκωφαντικά. Τους υποδέχτηκε πλήθος εργαζομένων, ανέργων συνταξιούχων, που κρατούσαν σημαίες του ΠΑΜΕ κι εκατοντάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που είχαν στήσει δεκάδες πανό. Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική η παρουσία των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας, που βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική κινητοποίηση αντιδρώντας, αγωνιστικά, στο σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας.

Τα συνθήματα, κοινά για όλους, υπέρ του δίκιου των αγώνα της αγροτιάς, της εργατιάς, της σπουδάζουσας νεολαίας, του λαού και κατά της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Τ. Τσιαπλές , πρόεδρος του ΕΚΛ, αφού κατήγγειλε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, τόνισε: «Μπορούμε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα, απέναντι στα μονοπώλια, τα κόμματα που τα υπηρετούν και την ΕΕ, να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές, να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας. Σε αυτούς τους στόχους πρέπει να είναι αφοσιωμένη η συμμαχία που οικοδομούμε. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία και οι γυναίκες, πρέπει να στηριχθούν στις δυνάμεις τους και την κοινωνική συμμαχία που οικοδομούμε. Εδώ βρίσκεται η δύναμή τους, η ελπίδα και η προοπτική».

Οι συνταξιούχοι στο μπλόκο της Νίκαιας
Οι συνταξιούχοι στο μπλόκο της Νίκαιας
Στο δίκιο των αιτημάτων της αγροτικής κινητοποίησης και στην αποφασιστικότητα των αγροτών της Θεσσαλίας να συνεχίσουν την πάλη τους για άμεσες λύσεις, αλλά και για ν' ανοίξει η προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους, ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και ο Κ. Τζέλλας, Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ενώ για κοινότητα των προβλημάτων αγροτών και εμπόρων μίλησε ο Γ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε μεγάλη πορεία, με τη συμμετοχή και των τρακτέρ, που, για ώρα πολλή, συγκλόνισε το κέντρο της Λάρισας.

Ανάλογο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στη μαχόμενη αγροτιά οργανώνουν, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού.

Οι συνταξιούχοι στο πλευρό των αγροτών

Το μεσημέρι, χτες, στο μπλόκο της Νίκαιας, έφτασαν τέσσερα πούλμαν με συνταξιούχους από την Αθήνα για να εκφράσουν, επί τόπου, τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της αγροτιάς. Την επίσκεψη συμπαράστασης κι αλληλεγγύης οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι κατέβηκαν από τα λεωφορεία και, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του κοινού αγώνα εργατιάς - αγροτιάς και κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού, έφτασαν, με πορεία μέσα στα τρακτέρ, στο χώρο όπου τους περίμεναν οι αγρότες.

Καλωσορίζοντάς τους ο Β. Μπούτας, σημείωσε ότι η λαϊκή αλληλεγγύη δίνει δύναμη στους αγρότες να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους. «Τη χρειαζόμαστε αυτή τη δύναμη» - είπε - «γιατί απέναντί μας έχουμε μια σκληρή, βάρβαρη πολιτική, την οποία, εργατιά - αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, πρέπει, με την κοινό μας αγώνα, να ανατρέψουμε». Κι αφού αναφέρθηκε στη νέα επίθεση που δέχονται οι συνταξιούχοι αγρότες, με τις περικοπές στην εξευτελιστική σύνταξη των 360 ευρώ, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, τα χαράτσια για τα νοσοκομεία και τα φάρμακα κι άλλα πολλά, τόνισε: «Οι φτωχοί αγρότες παλεύουμε στους δρόμους, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα ζωτικά προβλήματά μας και, ταυτόχρονα προβάλλουμε ως προοπτική μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες σε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα».

Στο χαιρετισμό του, ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, στάθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τονίζοντας την ανάγκη της κοινής αγωνιστικής δράσης. «Δεν ήρθαμε εδώ απλώς για μια επίσκεψη συμπαράστασης» - είπε - «αλλά για να σηματοδοτήσουμε τον κοινό αγώνα μέσα από τον οποίο μπορεί να ξεπηδήσει η Λαϊκή Συμμαχία».

Θερμός ήταν ο χαιρετισμός του Π. Τάτση, πρόεδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, όπως και του Δ. Μαυροδόγλου, αγωνιστή της παλιάς φρουράς της εργατικής τάξης, που επεσήμανε ότι «η φτωχή αγροτιά δεν παλεύει μόνο για να μην ξεκληριστεί η ίδια, αλλά και για να ζήσει ο λαό μας, αφού με τα προϊόντα που παράγει μάς τρέφει όλους κι απ' αυτήν την άποψη ο αγώνας της είναι και πατριωτικός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ