Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Ενταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ιαπωνίας

Η Ρωσία απέρριψε τις καταγγελίες του υπουργείου Αμυνας της Ιαπωνίας περί παραβίασης του εναέριου χώρου της από δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Το γραφείο Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στην Απω Ανατολή διευκρινίζει πως αυτές τις μέρες η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή των νότιων Κουρίλων Νήσων, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 1.000 στρατιωτικοί και περίπου 300 πολεμικά οχήματα, πλοία και αεροπλάνα. Ωστόσο, διευκρινίζει, πως τα ρωσικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο άλλης χώρας.

Η καταγγελία της Ιαπωνίας έγινε τη λεγόμενη «Ημέρα Βόρειων Εδαφών», κατά την οποία στην Ιαπωνία (από το 1981) πραγματοποιούνται πορείες για την επιστροφή νησιών, που ανήκουν από το 1855 στη Ρωσία. Αυτή τη μέρα κινητοποιούνται κυρίως οι εθνικιστικές ομάδες σε όλη τη χώρα, που ζητούν την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιαπωνίας και την απόκτηση ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί πως αυτό μήνα αναμένεται στη Μόσχα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Εσίρο Μόρι, για άτυπες συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ζίνζο Αμπε, δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να «διευθετήσει» την «εδαφική διένεξη» με τη Μόσχα και να υπογράψει με τη Ρωσία σύμφωνο ειρήνης, πείθοντας τη Ρωσία να επιστρέψει τις νότιες Κουρίλες νήσους.

Από τη μεριά της, η Ρωσία δεν αρνείται τις όποιες προσπάθειες καλυτέρευσης των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά έχει κάνει σαφές με πολλούς τρόπους πως δε θα συναινέσει στην παραχώρηση ρωσικών εδαφών στην Ιαπωνία.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ