Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Νέα τετραμερής πρωτοβουλία διαλόγου

ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που υπάρχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης φέρνει στο προσκήνιο και το τελικό ανακοινωθέν του Οργανισμού που ολοκλήρωσε, χτες, τις εργασίες της διήμερης συνόδου του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με τη συμμετοχή και του Ιρανού Προέδρου. Απευθύνει κάλεσμα σε «σοβαρό διάλογο στους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης που δεν εμπλέκονται στην καταστολή και τους αντικαθεστωτικούς». Μέχρι χτες βράδυ, η ιρανική ηγεσία δεν είχε διαχωρίσει, ανοιχτά τουλάχιστον, τη θέση της ενώ το ιρανικό πρακτορείο «Φαρς» μετέδιδε μόνο ότι ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έκρινε ως «θετικές» τις συζητήσεις που έγιναν.

Μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν σημειώνει ότι την «πρώτη ευθύνη για τη συνέχιση της βίας και την καταστροφή των περιουσιών φέρει η συριακή κυβέρνηση» και συμπληρώνει την έκφραση «βαθιάς ανησυχίας για τη χειροτέρευση των συνθηκών, την αύξηση των δολοφονιών, που οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες αθώους πολίτες, και τη διάπραξη σφαγών από τις αρχές σε πόλεις και χωριά». Επίσης, στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι ο 57μελής Οργανισμός ενέκρινε και στηρίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις Αίγυπτο, Ιράν, Τουρκία και Σ. Αραβία προκειμένου να επιτευχθεί έναρξη πραγματικού διαλόγου. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις χώρες είχαν «επιλεχθεί» από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να συστήσουν μια «ομάδα επαφής» για τη Συρία στο πλαίσιο των προσπαθειών «αναβάθμισης» του ρόλου της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή.

Το ακριβές περιεχόμενο των πρωτοβουλιών, που συζητήθηκαν στις συναντήσεις ανάμεσα στους Προέδρους Ιράν, Τουρκίας και Αιγύπτου και στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών αυτών, που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου, δεν έγινε γνωστό. Ομως, ο απερχόμενος γγ του Οργανισμού, Τούρκος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία «θα επικεντρώνει στη διατήρηση της ενότητας του συριακού εδάφους, στην έναρξη σοβαρού διαλόγου ανάμεσα στις διάφορες συριακές πλευρές και τη θετική αντίδραση απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα θελήσει να συμμετάσχει σε έναν τέτοιο διάλογο». Διάδοχος του Ιχσάνογλου στην ηγεσία του Οργανισμού αναδείχτηκε ο Σαουδάραβας πρώην υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού, Ιγιάντ Μαντάνι.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», όπου συμμετέχουν αρκετές οργανώσεις και συστάθηκε πριν από δύο περίπου μήνες στην Ντόχα του Κατάρ, επαναδιατύπωσε την πρότασή του για διάλογο προς το συριακό καθεστώς, και προς το πρόσωπο του αντιπροέδρου, Φαρούκ αλ Σάραα, θέτοντας ως όρο ν' αρχίσει η αποφυλάκιση κρατούμενων αντικαθεστωτικών μέχρι την Κυριακή, αρχής γενομένης από τις γυναίκες. Ο Μουάζ αλ Κχάτιμπ τόνισε ότι η πρόταση για διάλογο δε θα ισχύσει επ' αόριστον.

Παράλληλα με αυτά, μαίνονται με αμείωτη σφοδρότητα οι μάχες σε συνοικίες της Δαμασκού και σε συγκεκριμένα σημεία στον περιφερειακό δρόμο που την περιβάλλει.

  • Με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου ζητά να ληφθούν μέτρα μετά την ισραηλινή επίθεση επί συριακού εδάφους, την περασμένη βδομάδα, για παραβίαση της συριακής εθνικής κυριαρχίας, ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ διαψεύδει ότι στόχος της επιδρομής ήταν αυτοκινητοπομπή με αντιαεροπορικό εξοπλισμό, όπως διαρρέει το Ισραήλ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ