Κυριακή 10 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Η εργατική εξουσία μπορεί να εγγυηθεί την αποδέσμευση της χώρας από τα δεσμά κάθε ιμπεριαλιστικής ένωσης και του ΝΑΤΟ

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αγωνίζεται δραστήρια ενάντια στο ΝΑΤΟ.Φωτογραφία από τη μεγάλη κινητοποίηση του Κόμματος στην Αθήνα το 2011, ενάντια στη ΝΑΤΟική επιδρομή κατά της Λιβύης
Το ΚΚΕ αγωνίζεται δραστήρια ενάντια στο ΝΑΤΟ.Φωτογραφία από τη μεγάλη κινητοποίηση του Κόμματος στην Αθήνα το 2011, ενάντια στη ΝΑΤΟική επιδρομή κατά της Λιβύης
Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ θεωρεί το ΝΑΤΟ λυκο-συμμαχία των αστικών τάξεων, των χωρών που το αποτελούν. Και απ' αυτήν την άποψη δεν συμφωνεί με εκείνες τις προσεγγίσεις, οπορτουνιστικών δυνάμεων τη Ευρώπης, που συσπειρώνονται στο λεγόμενο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που παρουσιάζουν το ΝΑΤΟ, ούτε λίγο ούτε πολύ ως τη "φυλακή", που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ για τις χώρες της Ευρώπης, καλώντας να δυναμώσουμε την ΕΕ, πολιτικά και στρατιωτικά, ώστε δήθεν αυτή να αποβεί το "αντίπαλο δέος" στο ΝΑΤΟ. Μια τέτοια προσέγγιση συνιστά πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για την ΕΕ και δείχνει πόσο σοφή ήταν η λενινιστική θέση ότι δεν μπορεί να νοηθεί πάλη με τον ιμπεριαλισμό, χωρίς την όξυνση της πάλης με τον οπορτουνισμό, ο οποίος ρίχνει το δηλητήριο της αστικής ιδεολογίας μέσα στο εργατικό κίνημα, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η αλήθεια είναι πως η ΕΕ, που κατά 90% αποτελείται από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να έχει άλλη φύση από αυτό! Αποτελεί διακρατικό μηχανισμό στα χέρια των μονοπωλίων από την ίδρυσή της, κι εκφράζει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητά τους τόσο στο εσωτερικό των χωρών της, όσο και προς τις άλλες ανταγωνίστριες δυνάμεις. Την ίδια ώρα η ΕΕ, συγκροτώντας τις δικές της αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, διατηρεί αγαστή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, το οποίο βέβαια, κάθε άλλο παρά "φυλακή" είναι για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και τους εκπροσώπους τους! Είναι ένας πολιτικο-στρατιωτικός διακρατικός ιμπεριαλιστικός μηχανισμός, όπου η αστική τάξη της κάθε χώρας συμμετέχει με βάση την ισχύ της (οικονομική, πολιτική, στρατιωτική). Πράγματι, σήμερα, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ υπάρχει η "πρωτοκαθεδρία" των ΗΠΑ, αφού μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και στις οργανώσεις του διαμορφώνονται σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης. Πράγματι, μπορεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ (ή σε χώρες της) να αναπτυχθούν κι έντονοι ανταγωνισμοί, διαφωνίες, συγκρούσεις. Ωστόσο πάντα ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκουν και θα βρίσκουν "κοινό παρανομαστή", όταν θα είναι να χτυπήσουν τους λαούς, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ενώ η "φαγωμάρα" τους μπορεί να είναι για τη "μοιρασιά της λείας". Η ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΣΣΔ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, γιατί είναι φτιαγμένη από το ίδιο "τσιμέντο", με αυτό που είναι φτιαγμένο και το ΝΑΤΟ και που δεν είναι άλλο από την κερδοφορία του κεφαλαίου και την επιδίωξη αυτή να αυξηθεί».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τη «νέα στρατηγική αντίληψη ΝΑΤΟ 2020», αλλά και τη σημαντική και πολύμορφη δράση που αναπτύσσουν οι κομμουνιστές της Ελλάδας, εδώ και 6 δεκαετίες, ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε πως οι λαϊκές κινητοποιήσεις καθυστερούν, αλλά δεν ήταν δυνατόν να εμποδίσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ομως, το σημαντικότερο είναι πως η αντινατοϊκή δράση εμποδίζει να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση οι ενέργειες των ιμπεριαλιστών, βοηθούν να εκφραστεί η καταδίκη της συμμετοχής της ελληνικής αστικής τάξης σε αυτά τα εγκλήματα, κι απαντούν στα προσχήματα που χρησιμοποιούν οι αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Επιπλέον, «προετοιμάζουν την αναπόφευκτη και συνολική σύγκρουση με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, τη σύγκρουση με τους άλλους αστικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και βέβαια με την εξουσία που αυτοί υπερασπίζονται».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Συρία και στη σύνδεση της καπιταλιστικής κρίσης με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κατέληξε: «Στο χέρι των λαών είναι να βάλουν ένα τέρμα σ' αυτή τη βαρβαρότητα! Να παλέψουν για τον απεγκλωβισμό των χωρών μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί μονάχα η εργατική εξουσία. Στο δίλημμα "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα;", που ακούστηκε για πρώτη φορά πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι λαοί πρέπει σήμερα, μετά από 2 Παγκόσμιους και δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους να απαντήσουν μονοσήμαντα: Σοσιαλισμός!

Σ' αυτήν την κατεύθυνση το Κόμμα μας χαιρετίζει τη δράση των κομμουνιστών της Τουρκίας ενάντια στο ΝΑΤΟ, κι είναι έτοιμο να συμβάλλει και να συντονίσει τη δράση του με το ΤΚΚ και τα άλλα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, με κάθε συνεπή αντιιμπεριαλιστική δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ