Κυριακή 10 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανεξίτηλη η υπεροχή του σοσιαλισμού!

Αναμφισβήτητα οι μεγαλύτεροι «προνομιούχοι» στη Σοβιετική Ενωση ήταν τα παιδιά
Αναμφισβήτητα οι μεγαλύτεροι «προνομιούχοι» στη Σοβιετική Ενωση ήταν τα παιδιά
Είκοσι και πλέον χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ολοκλήρωση των αντεπαναστατικών διεργασιών σε ΕΣΣΔ και Ανατολική Ευρώπη, η ακτινοβολία, οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, αντέχουν, παρά την αντικομμουνιστική και αντισοβιετική προπαγάνδα! Ετσι σε δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Levada - Centre την περίοδο από 18 - 21 Γενάρη 2013, σε 1.600 άτομα άνω των 18 χρόνων από 45 περιοχές της Ρωσίας, στο ερώτημα «Ποιο πολιτικό σύστημα είναι καλύτερο: Το σοβιετικό που είχαμε έως τη δεκαετία του '90, το σημερινό σύστημα, ή η δημοκρατία των δυτικών χωρών;», η πλειοψηφία, όπως και πριν 15 χρόνια, που είχε τεθεί το ίδιο ερώτημα, απαντά το σοβιετικό σύστημα.

Συγκεκριμένα: 36% υποστηρίζει το σοβιετικό πολιτικό σύστημα, το 17% το σύστημα που υπάρχει στη σημερινή Ρωσία, κι ένα 22% το σύστημα της «Δύσης», το 9% θα ήθελε κάτι «άλλο».

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει, πως παρά τις αδυναμίες που είχε το πολιτικό σύστημα στην ΕΣΣΔ, που έχει αναδείξει το ΚΚΕ στα ντοκουμέντα του 18ου Συνεδρίου, αυτό ακόμη και σήμερα διατηρεί την υπεροχή στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων της Ρωσίας, ως το «καλύτερο», διαψεύδοντας όλους εκείνους που κατηγορούν την ΕΣΣΔ και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, ότι δήθεν «δεν είχε δημοκρατία», αναγνωρίζοντας μόνον τις πρωτοπόρες κοινωνικές κατακτήσεις του σοσιαλισμού!

Ακόμη πιο χαρακτηριστική, για την υπεροχή του σοσιαλισμού, είναι η απάντηση που δίνει η πλειοψηφία στο ερώτημα «ποιο οικονομικό σύστημα σας φαίνεται πιο σωστό;»

Το 51% απαντά «εκείνο που στηρίζεται στον κρατικό σχεδιασμό και κατανομή», το 29% δηλώνει «εκείνο που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία και στις σχέσεις της αγοράς», ενώ δυσκολεύεται να απαντήσει το 20%. Να σημειωθεί πως το 1992, δηλαδή ένα χρόνο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν είχε τεθεί το ανάλογο ερώτημα, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας στήριζε το 29% και την «αγορά» το 48%. Ηταν φανερός ο επηρεασμός τους από τα ΜΜΕ της «περεστρόικα», του οχήματος της αντεπανάστασης, που μέχρι το 1991 παρουσίαζε την αντεπαναστατική διαδικασία ως «ενίσχυση του σοσιαλισμού, μέσω της αγοράς».

Σήμερα, οι Ρώσοι αφού βίωσαν επί 20 και πλέον χρόνια τα αδιέξοδα του καπιταλισμού (ανεργία, εκμετάλλευση, εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, ακρίβεια των λογαριασμών για ρεύμα, νερό, δημοτικά τέλη, αβεβαιότητα για την αυριανή μέρα και τόσα άλλα) με απόλυτη πλειοψηφία στηρίζουν την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, που μπορεί να υπάρξει μόνο στις συνθήκες του σοσιαλισμού.

Η δημοσκόπηση είναι αποστομωτική για όσους ακόμη κατηγορούν το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα για «ανικανότητα» κι «αναποτελεσματικότητα» κ.ά. και δείχνει πως, παρά τα προβλήματα, που οφείλονταν σε σοβαρά λάθη, (που όπως έχει αναδείξει το ΚΚΕ στην Απόφαση του 18ουΣυνεδρίου έγιναν τις δεκαετίες του '50, '60 κι αργότερα), το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα διατηρεί στη συνείδηση των ανθρώπων την υπεροχή του. Γιατί ήταν ένα σύστημα που είχε εξαλείψει την ανεργία, εξασφάλιζε τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία, σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες, φτηνές ή δωρεάν υπηρεσίες στέγασης του πληθυσμού, δωρεάν διακοπές και τόσες άλλες κοινωνικές κατακτήσεις, που οι σημερινοί Ρώσοι, όπως κι οι άλλοι εργαζόμενοι στις καπιταλιστικές χώρες, δεν μπορούν ούτε να τις φανταστούν!


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ