Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σκάνδαλο αγοραπωλησίας βουλευτικών εδρών

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας αποφάσισε τη Δευτέρα να άρει τη βουλευτική ασυλία του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Κονσταντίν Σιρσόφ, μετά από αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας και τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου.

Ο Κ. Σιρσόφ βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σοβαρού πολιτικού σκανδάλου και κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα πώλησης βουλευτικής έδρας στην Κρατική Δούμα. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, το 2011, μαζί με άλλους συνεργούς, προσπάθησε να «πουλήσει» μια εκλόγιμη θέση στην Κρατική Δούμα σε επιχειρηματία, ζητώντας του 7,5 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 300 εκατομμύρια ρούβλια) για την προώθησή του στο ομοσπονδιακό ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας». Μάλιστα, φέρεται να πήρε προκαταβολή από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ύψους 66 εκατομμυρίων ρουβλίων.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti» του Α' αναπληρωτή αντιπροέδρου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΡΟ, Ιβάν Μέλνικοφ, που καλούσε τον Κ. Σιρσόφ να παραιτηθεί οικειοθελώς από τη βουλευτική ασυλία, ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση από τις αστυνομικές αρχές της κατηγορίας σε βάρος του. Ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΚΚΡΟ αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο, οι δύο συνεργάτες του, που ήταν βοηθοί ενός άλλου βουλευτή του κεντροαριστερού κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης 2,5 και 3 χρόνων αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένοι πιάστηκαν επ' αυτοφώρω την ώρα που παραλάμβαναν την «προκαταβολή»...

Σε δηλώσεις του για το ζήτημα ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, τάχθηκε υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης, ωστόσο πρόσθεσε ότι «δύσκολα μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαν να μαζευτούν εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων για να πουλήσουν θέση στο ψηφοδέλτιο της "Ενιαίας Ρωσίας". Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για συνέχιση παλαιών προβοκατόρικων σχεδίων, που υλοποιούνται σε βάρος του κόμματός μας και σε βάρος της χώρας μας».

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που στο σημερινό αστικό πολιτικό σύστημα της Ρωσίας εμφανίζονται πληροφορίες γύρω από αγοραπωλησίες εδρών στην Κρατική Δούμα. Σήμερα η βουλευτική έδρα στη ρωσική Κρατική Δούμα θεωρείται μία από τις πιο προσοδοφόρες θέσεις, κυρίως όχι για τη βουλευτική αποζημίωση, που δεν είναι μικρή, αλλά λόγω της «προώθησης» μέσα στη Δούμα συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ετσι, μεταξύ των 450 βουλευτών της Κρατικής Δούμας υπάρχουν 39 βουλευτές (εκ των οποίων οι 4 στο ΚΚΡΟ), που τα εισοδήματά τους ξεπερνούν ετησίως το 1 εκατομμύριο δολάρια. Στο ΚΚΡΟ δεν ακολουθείται η πρακτική του ΚΚΕ και άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων, σύμφωνα με την οποία ολόκληρος ο βουλευτικός μισθός δίνεται για τις ανάγκες του κόμματος και στη συνέχεια δίνεται στο βουλευτή ο μισθός του επαγγελματικού στελέχους. Στη θέση αυτής της πρακτικής ο κάθε βουλευτής του ΚΚΡΟ δεσμεύεται να δώσει στο κόμμα μόνο το 30% του βουλευτικού μισθού του.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ