Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δεδομένα τα μέτρα ανεξάρτητα από «πολλαπλασιαστή»

Μπαράζ παρεμβάσεων από Ευρωπαίους τεχνοκράτες που λένε ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές είναι επιβεβλημένες από τη σκοπιά της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό ότι θα την είχε «σκαπουλάρει» αν οι πολλαπλασιαστές ήταν διαφορετικοί. Ο λαός θα γλιτώσει μόνο αν πετάξει από το σβέρκο του το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό ότι θα την είχε «σκαπουλάρει» αν οι πολλαπλασιαστές ήταν διαφορετικοί. Ο λαός θα γλιτώσει μόνο αν πετάξει από το σβέρκο του το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό
Εχοντας πλήρη επίγνωση ότι τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των μνημονίων ήταν προαποφασισμένα και αναγκαία για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολι Ρεν είπε στο προχτεσινό Εκοφίν ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό», απαντώντας στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, που ζήτησε - σύμφωνα με πληροφορίες - μια τοποθέτηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τους «πολλαπλασιαστές» και τις σχετικές δηλώσεις εκπροσώπων του ΔΝΤ.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η ΕΕ λέει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ελλάδα θα παίρνονταν έτσι κι αλλιώς και ότι ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του ΔΝΤ, κανένα από τα προσχεδιασμένα μέτρα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Είχε προηγηθεί στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας η δήλωση του επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γ. Ντέισελμπλουμ ότι η συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές είναι «ακαδημαϊκή» και δεν αλλάζει στο ελάχιστο την ουσία της αστικής διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Εξίσου κυνικός από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου ήταν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. Ο Γερμανός επικεφαλής του ESM είπε ότι τα στοιχεία του ΔΝΤ για τους πολλαπλασιαστές «δεν είναι ακριβή» και πρόσθεσε: «Υπήρχαν σοβαροί λόγοι που οι πολλαπλασιαστές ήταν μεγαλύτεροι, αλλά αυτό δεν είναι το κεντρικό ζήτημα. Ακόμα και αν τα ξέραμε όλα από την αρχή, κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος, κάθε πρόβλεψη έχει περιθώρια αβεβαιότητας».

Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είχε το 2009 έλλειμμα 15,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να απαιτεί άμεσες αποφάσεις. «Σε μία τέτοια κατάσταση δεν έχει σημασία αν οι πολλαπλασιαστές ήταν 1 ή 1,5. Το βασικό πρόβλημα ήταν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ είπε πως «η ΕΕ θα λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης και ανάκαμψης της Ελλάδας», με προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών με την τρόικα. Υποσχέθηκε δηλαδή νέα εργαλεία για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, αρκεί μαζί με το αστικό κράτος να καταφέρουν να επιβάλλουν στο λαό την εξαθλίωση που φέρνουν τα μέτρα που συμφώνησαν με την τρόικα.

Προκαλώντας ωμά το κοινό αίσθημα, ισχυρίστηκε ότι όπου εφαρμόστηκαν προγράμματα ίδια με το ελληνικό, «σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη» (!), φέρνοντας για παράδειγμα την Ινδονησία, την Τουρκία και χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες, αφού ισοπέδωσαν τους λαούς τους και μετά από μια κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ, άρχισαν να καταγράφουν ανάπτυξη.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά το 2014, οπότε θα τεθεί σε λειτουργία ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών, να διαγραφούν από το δημόσιο χρέος της η Ελλάδα τα 50 δισ. που έχει δανειστεί για να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζές της.

Φουντώνει ο νομισματικός πόλεμος

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο των νομισμάτων, που μαίνεται στην Ευρωζώνη και παγκόσμια, η γερμανική εφημερίδα «Bild» έγραψε χτες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ότι ένα πιο ισχυρό ευρώ θα πλήξει τις εξαγωγές, καθυστερώντας την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα παγκόσμια κρίση, εάν τα μεγάλα αναπτυγμένα κράτη συνεχίσουν να διοχετεύουν ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία, κριτικάροντας έμμεσα τον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να αποφύγουμε την επόμενη κρίση αλά 2008 εάν "πέσουν" στην οικονομία τεράστια ποσά χρήματος», δήλωσε ο Σόιμπλε σε ομιλία του και αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να πει στους Αμερικανούς συναδέλφους στη συνάντηση της «G20» (ξεκινάει αύριο στη Μόσχα), ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ευρώπης. «Θα τους πω: μακάρι να ακολουθούσατε το παράδειγμα της Ευρωζώνης. Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί μόνο να επιτευχθεί στη βάση μιας βιώσιμης δημοσιονομικής πολιτικής», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στη Γαλλία, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι δεν θα επιτύχει το στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα στα επίπεδα του 3% φέτος, παρά τις τεράστιες αντιλαϊκές περικοπές, λόγω της αδύναμης οικονομίας, όπως είπε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λ. Φαμπιούς.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας είπε την Τρίτη ότι ο στόχος για το έλλειμμα δεν θα επιτευχθεί και ότι «η οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης», παρά τις πρωτοφανείς περικοπές ύψους 38 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. Το Συνέδριο κάλεσε την ΕΕ να ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα αντιδράσει σε ενδεχόμενο εκτροχιασμό του ελλείμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή «κλεψύδρα» για το «πακετάρισμα» της συμφωνίας (2018-03-14 00:00:00.0)
«Προοδεύουν» οι συζητήσεις συμπληρώνοντας το νέο αντιλαϊκό πακέτο (2017-03-21 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια με φόντο τις διεργασίες στην Ευρωζώνη (2017-02-01 00:00:00.0)
Μετά τον «πολλαπλασιαστή», ας φτιάξουν και το «αζιμούθιο»... (2013-02-15 00:00:00.0)
Συστάσεις για τη διαχείριση στις ΗΠΑ (2012-12-14 00:00:00.0)
Χρήμα για την πλουτοκρατία, μέτρα για το λαό (2010-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ