Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετά τις συγχωνεύσεις η κατάταξη ιδρυμάτων

Αποφασισμένη να προχωρήσει τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εφαρμόζοντας πλήρως το νόμο - πλαίσιο και υλοποιώντας το σχέδιο «Αθηνά», που αποτελεί το «χάρτη» του πανεπιστημίου που σχεδιάζεται, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Το υπουργείο Παιδείας δεν κρύβει τις προθέσεις του και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα, μετά το σχέδιο «Αθηνά» είναι η «βαριά αξιολόγηση» και η κατάταξη των ιδρυμάτων. Χωρίς κανένα πρόβλημα, το υπουργείο σχεδιάζει πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα οποία θα καλούνται να βρίσκουν χρηματοδότες και χορηγούς, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν.

Στο μεταξύ, το υπουργείο συνεχίζει τις συναντήσεις με πανεπιστημιακούς, δημάρχους και άλλους, στο πλαίσιο της «διαβούλευσης», για το σχέδιο «Αθηνά». Το υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει την τακτική της κριτικής στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ», για πελατειακούς λόγους, λες και στην κυβέρνηση δε συμμετέχει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έκανε πράξη αυτήν την πολιτική.

Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πολλές αλλαγές στους βασικούς άξονες του σχεδίου «Αθηνά». Αναμένει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποδέχτηκε τις ανακοινώσεις της ΔΗΜΑΡ ως «ενδιαφέρουσες». Στις επιμέρους αλλαγές που μπορεί να γίνουν είναι η επανεξέταση της μεταφοράς του τμήματος Οχημάτων απ' τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες. Επίσης, προβλέπεται στα τμήματα που καταργείται το αντικείμενό τους ν' αναγράφεται αυτό ως κατεύθυνση στο πτυχίο (για παράδειγμα οι τουριστικές σπουδές να είναι κατεύθυνση των τμημάτων διοίκησης επιχειρήσεων). Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά», το υπουργείο Παιδείας εμμένει στην ολοκλήρωσή του στις αρχές του άλλου μήνα, ώστε οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με το νέο «χάρτη».

Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία. Σήμερα, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για τα πρότυπα σχολεία και σύμφωνα με πληροφορίες οι εξετάσεις θα μεταφερθούν από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Επίσης, την επόμενη βδομάδα υπολογίζεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ΠΔ για την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, ενώ μέσα στο Μάρτη θα ανακοινωθούν οι αλλαγές για το Λύκειο και θα ακολουθήσει σχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης (2016-11-15 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» (2013-02-05 00:00:00.0)
Οχι στο «χάρτη» του «Πανεπιστημίου ΑΕ» (2013-02-03 00:00:00.0)
Προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων (2013-02-02 00:00:00.0)
Αναδιαρθρώσεις στα ΤΕΙ (2010-07-03 00:00:00.0)
Ετοιμάζει πολυνομοσχέδιο (2000-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ