Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προς ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά το ετήσιο διάγγελμά του για την Κατάσταση του Εθνους, με τη γνωστή δημαγωγία του, επιχείρησε να παρουσιάσει μια διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Πρόβαλε ως «σανίδα σωτηρίας» την «πράσινη οικονομία» και τις επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, που αποτελούν νέα ενίσχυση του κεφαλαίου με υποσχέσεις περί μείωσης της ανεργίας, τόνωσης της «μεσαίας τάξης» και «αύξησης σταδιακά των μισθών» (από 7,25 δολάρια την ώρα στα 9 δολάρια μέχρι το 2015). Στις δήθεν υποσχέσεις περιέλαβε και τον «τερματισμό του πολέμου για θέματα τρομοκρατίας». Ενας τερματισμός εικονικός και επικοινωνιακός καθώς δαπάνησε ολόκληρη την πρώτη τετραετή θητεία για την «αναδιάρθρωσή» του ώστε να μπορεί η πολεμική μηχανή να συνεχίσει απρόσκοπτα την προάσπιση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, όπως η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι μυστικές επιχειρήσεις για την αποφυγή εμπλοκής σε μακροχρόνιους πολέμους.

Ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ

Στα πλαίσια της «στήριξης» της αμερικανικής οικονομίας ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Την αναγγελία Ομπάμα καλωσόρισε η γερμανική κυβέρνηση ως «το πιο σημαντικό μήνυμα των ΗΠΑ προς την Ευρώπη», όπως δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, καταλήγοντας ότι «η ζώνη ελεύθερου εμπορίου θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Πρόκειται για μία εξέλιξη που ουσιαστικά έχει δρομολογηθεί εδώ και μήνες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούσε επιδίωξη της καγκελαρίου Μέρκελ για μια πιθανή διέξοδο της καπιταλιστικής κρίσης, όπως αυτή εκδηλώνεται στην Ευρωζώνη. Δεν πρόκειται απλώς για επιθυμία των Ευρωπαίων αλλά και των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός «οικονομικού χώρου» καθώς η ζώνη μεταξύ άλλων έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους των συναλλαγών ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη συνεχή ενίσχυση των αναδυόμενων οικονομιών και ειδικότερα της Κίνας, που είναι πια η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη του πλανήτη.

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της έναρξης των συνομιλιών εκ μέρους του Προέδρου Ομπάμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προανήγγειλε την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ