Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ»
Κλιμακώνουν με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας

«Εσβησαν» τις μηχανές στο άκουσμα της απόλυσης συναδέλφου τους και αποφάσισαν κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου
Σε επαναλαμβανόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας στη λήξη κάθε βάρδιας, μέχρι και την Τρίτη 19 Φλεβάρη, παραμονή της πανελλαδικής απεργίας, προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι της «Βιβλιοσυνεργατικής». Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πρόσφατη απόλυση του πρωτοπόρου εργαζόμενου Κ. Μητρόπαπα, αλλά και στην εντεινόμενη εργοδοτική επιθετικότητα. Η απόφαση των εργαζομένων ήταν ομόφωνη και πάρθηκε στη χτεσινή γενική τους συνέλευση.

Η απόλυση του εργαζόμενου ανακοινώθηκε προχτές το μεσημέρι, με τη λήξη της τρίωρης στάσης εργασίας για τη συμπαράσταση στους 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Στη συνέλευση, σύσσωμοι οι εργάτες της «Βιβλιοσυνεργατικής» δήλωσαν πως η απόλυση ήταν καθαρά εκδικητική. Οπως υπογράμμισε και ο απολυμένος, η εργοδοσία του είχε πει αρκετές φορές ότι είναι στο «κόκκινο» επειδή απεργεί. Με το άκουσμα της απόλυσης οι εργαζόμενοι αμέσως «έσβησαν» τις μηχανές και προχώρησαν σε στάση εργασίας απαιτώντας την επαναπρόσληψή του.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Λ. Σακκάς, χαιρέτισε την απόφαση αυτή των εργαζομένων και σημείωσε πως ήταν η καλύτερη απάντηση στην εργοδοσία και τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ενάντια στις απεργίες. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την «εμπιστοσύνη στις συλλογικές διαδικασίες, το μόνο δρόμο, που μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Η πρόσφατη απόλυση αποτελεί το αποκορύφωμα της εργοδοτικής επιθετικότητας. Η εργοδοσία εξακολουθεί να έχει απλήρωτους, εδώ και δύο μήνες τους εργάτες, ενώ προηγούμενα είχε απολύσει και τον Γρ. Σκουρτόπουλο, μέλος του ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Ταυτόχρονα, «έκοψε» αυθαίρετα το επίδομα γάμου, με συνέπεια τη μείωση μισθού κατά 10%. Οι εργάτες είχαν απαντήσει σε αυτές τις εξελίξεις με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας.

Στο πλευρό τους συνδικάτα από πολλούς κλάδους

Παρά τις εργοδοτικές απόπειρες να διασπάσει τους εργαζόμενους - με το επιχείρημα ότι κινδυνεύει να κλείσει το εργοστάσιο εξαιτίας των κινητοποιήσεων - οι εργαζόμενοι παραμένουν ενωμένοι γύρω από τη Σωματειακή Επιτροπή και το Σωματείο τους. «Τα κλειδιά του εργοστασίου τα έχουν αυτοί. Εμείς θέλουμε τη δουλειά μας και την αξιοπρέπειά μας», ήταν τα λόγια ενός εργαζόμενου. Και ένας άλλος τόνισε: «Στόχος είμαστε όλοι - και ειδικά όσοι σκύβουν το κεφάλι. Θέλουν να μας καθυποτάξουν. Ψηλά το κεφάλι, κανείς δεν είναι μόνος του».

Ξεχωριστή στη χτεσινή συνέλευση ήταν η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από συνδικάτα και μαζικούς φορείς. «Κοινός μας εχθρός είναι το μεγάλο κεφάλαιο», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. «Ο αγώνας που δίνετε τώρα είναι αυτός που φοβίζει την εργοδοσία», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). «Ο αγώνας σας είναι αγώνας όλων των εργαζομένων», επισήμανε από το Σωματείο της INTRAKOM. Στην ανάγκη συντονισμού με άλλους κλάδους στάθηκε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Μετάλλου Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ο οποίος και τους ενημέρωσε για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Ζώνη, με την ανεργία να φτάνει το 90%. Από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου τονίστηκε πως θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Εκτός των παραπάνω την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν επίσης τα Σωματεία Χαρτεργατών και Πρακτορείων Τύπου, οι Σωματειακές Επιτροπές ΒΙΕΚΟΡ, ΒΛΑΧΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και 3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ, αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΕΚΑ. Επίσης: Επιτροπή Γυναικών Κορωπίου (ΟΓΕ), Σωματείο Συνταξιούχων Μεσογείων, Επιτροπή Ανέργων Μεσογείων, ΠΑΣΕΒΕ Κορωπίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ