Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Δεύτερη μέρα απεργίας για το δικαίωμα στη δουλειά

Η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί στη δραματική μείωση του αριθμού των εξυπηρετούμενων και στην περαιτέρω μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών

Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές της Τοπικής Διοίκησης (π.χ. πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων κτλ.) οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Χτες, απεργοί από όλη τη χώρα διαδήλωσαν δυναμικά, δεν πτοήθηκαν ούτε στιγμή από την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε συνεχώς.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στις κοινωνικές δομές είναι οι εξελίξεις που αφορούν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους). Το πρόγραμμα λήγει οριστικά στα τέλη Μάρτη και το διαδέχεται το νέο πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδα σε συνταξιούχους» που θα το διαχειρίζεται το ΙΚΑ και θα μπορεί να αναθέτει το σχετικό έργο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σήμερα παρέχεται κατά κύριο λόγο μέσω δομών από τους δήμους. Η λήξη του προγράμματος αφήνει τους 3.500 χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, ενώ ο αριθμός των εξυπηρετούμενων του «Κατ' οίκον φροντίδα» θα μειωθεί δραματικά καθώς εξυπηρετούμενοι θα μπορούν να είναι όσοι έχουν τις εξής προϋποθέσεις: Ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Να διαβιούν μόνοι τους. Αν έχουν σύζυγο ή άλλο πρόσωπο τότε και αυτοί πρέπει να έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά τους να είναι κάτω των 7.715,65 ευρώ ετησίως! Και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις που καθιστούν απαγορευτική τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Μείωση κονδυλίων 40% ανά εξυπηρετούμενο

Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους, τονίζοντας την ανάγκη ενιαίας δράσης με όλους τους εργαζόμενους και τόνισε την ανάγκη να καλύπτονται οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για δωρεάν υπηρεσίες Πρόνοιας, μέσα από δημόσιο φορέα, μακριά από την επιχειρηματική δράση και τη λογική της ανταποδοτικότητας. Επίσης, χαιρέτισαν η Βέτα Πανουτσάκου, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ και η Θ. Καραγιαννίδου, εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Χαιρετισμούς απηύθυναν και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς και δυνάμεις.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς όπου έγινε συνάντηση με τον υφυπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο. Ο υφυπουργός ουσιαστικά πρότεινε στους απεργούς να προχωρήσουν στη δημιουργία «κοινωνικών» συνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν να παρέχουν -μεταξύ άλλων- τις σημερινές υπηρεσίες. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου χρησιμοποιούν τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις σαν όχημα για την ανώδυνη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Πρόνοιας ενώ για τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα συμμετέχουν σε αυτές ως -υποτίθεται- ελεύθεροι επαγγελματίες τίποτα δεν τους εξασφαλίζει το μεροκάματό τους. Επίσης ο υφυπουργός ανέφερε ότι μέχρι τώρα τα κονδύλια που δίνονταν για τις υπηρεσίες αυτές υπολογίζονταν να αναλογούν περί τα 2.000 ευρώ ανά εξυπηρετούμενο. Στο εξής θα γίνει μείωση 40%, δηλαδή 1.200 ευρώ ανά εξυπηρετούμενο! Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Μετά τη συνάντηση οι απεργοί έκαναν νέα πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Ευρ. Στυλιανίδη. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν να προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και την ΚΕΔΕ την επόμενη Τρίτη.

Τους ζητούν να δουλεύουν... «οικειοθελώς»!

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Κλαυθμώνος έγινε η παρακάτω καταγγελία που αναδεικνύει το καθεστώς γαλέρας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές.

Προχτές, σύμφωνα με την καταγγελία, η δημοτική αρχή Μοσχάτου - Ταύρου έδωσε στους εργαζόμενους στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) να υπογράψουν δήλωση με την οποία αποδέχονται ότι εργάζονταν στην επιχείρηση «έως την 31/12/2012 (...) με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οπότε και απεχώρησα επειδή αυτή έληξε όπως και το επιδοτούμενο πρόγραμμα την 31/12/2012. Ως εκ τούτου η τυχόν παραμονή μου στο χώρο εργασίας θα είναι οικειοθελής παροχή μου προς τους ωφελούμενους η οποία δεν θα εγκαθιδρύει καμιά σχέση εργασίας για το λόγο αυτό»! Πρόκειται για μνημείο ασυδοσίας μιας εργοδοσίας που θέλει να κάνει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από κάθε δικαίωμά τους, ακόμα και για την εργασία που έχουν ήδη προσφέρει.

Στη Θεσσαλία

Κινητοποιήσεις γίνονται και στη Θεσσαλία όπου μετά την προχτεσινή κινητοποίηση στο Βόλο, χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο και πορεία στους δρόμους, στα Τρίκαλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι παραδίδει άλλον έναν ευαίσθητο τομέα στην επιχειρηματική δράση με σκοπό το κέρδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ