Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μετάδοση κορονοϊών από άνθρωπο σε άνθρωπο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χτες την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο ενός νέου τύπου κορονοϊών, που προκαλούν μεταξύ άλλων το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), σημειώνοντας την εξέλιξη αφενός ως ανησυχητική, αφετέρου - και επί του παρόντος... - ως πηγή «χαμηλού κινδύνου» για το γενικότερο πληθυσμό.

Ο καθηγητής Τζον Γουάτσον, επικεφαλής της βρετανικής Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας, παρατήρησε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο νέο κρούσμα μετάδοσης των μεταλλαγμένων κορονοϊών σημειώθηκε σε άτομο στη Βρετανία που δεν είχε ταξιδέψει σε χώρα της Μέσης Ανατολής και μολύνθηκε από συγγενικό του πρόσωπο. Ηταν το τρίτο κρούσμα κορονοϊών στη Βρετανία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπίρμπινγκχαμ. Το πρώτο κρούσμα είχε σημειωθεί το Σεπτέμβρη σε έναν 49χρονο από το Κατάρ που πέθανε και το δεύτερο σε ταξιδιώτη που είχε μεταβεί πρόσφατα στο Πακιστάν και σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Το αρχικό κρούσμα των νέων κορονοϊών θεωρείται ότι προήλθε από την επαφή ανθρώπου και ενός είδους νυχτερίδας που εντοπίζεται στην Αραβική Χερσόνησο. Από το φθινόπωρο του 2012 έως σήμερα έχουν παρατηρηθεί 12 κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων από κορονοϊούς, εκ των οποίων τα πέντε ήταν θανατηφόρα.

Η οικογένεια των κορονοϊών προκαλεί μεταξύ άλλων το κοινό κρυολόγημα, σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις, ηπατικές δυσλειτουργίες αλλά και το σύνδρομο SARS, που είχε ξεκινήσει το 2002 στο Χονγκ Κονγκ και τότε μεταδιδόταν από τα ζώα στον άνθρωπο. Εξαπλώθηκε ραγδαία σε 30 χώρες προκαλώντας τελικά το θάνατο τουλάχιστον 800 ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ