Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΑ
Ετοιμάζεται το νέο φαγοπότι

«Πανηγυρικό» χαρακτήρα προσδίδει η κυβέρνηση στην τυπική διαδικασία που έχει να κάνει με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ για το 2013, όσο και με την έλευση του νέου προγράμματος για την περίοδο 2014 - 2020, προκειμένου να κάνει «ντόρο» για την... ενεργητικότητά της. Σ' αυτήν τη βάση, προβλήθηκε και η σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ σήμερα Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί για το θέμα και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό που προέκυψε από τη σύσκεψη, ήταν ο γνωστός και δεδομένος απολογισμός 2012 - προϋπολογισμός 2013 για το υφιστάμενο ΕΣΠΑ και η ευκαιρία να κάνει περισπούδαστες δηλώσεις ο υπουργός. Το δεδομένο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια ευρώ πήγαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και το 2012, ενώ αντίστοιχα ποσά θα εισπραχθούν και το 2013, όταν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι κι αγρότες εξαθλιώνονται.

Οσο για το νέο ΕΣΠΑ, ο φιλομονοπωλιακός χαρακτήρας της κοινοτικής χρηματοδότησης θα είναι ακόμη πιο συγκεκριμένος, με το 94% των κονδυλίων να είναι δεσμευμένα υπέρ των μονοπωλίων, αλλά και με συγκεκριμένες αντιλαϊκές στοχεύσεις για τον παραγωγικό προσανατολισμό σε όλη την ΕΕ. Ενδεικτική ήταν η επισήμανση του ΚΚΕ, ότι: «Αποτέλεσμα θα είναι ο εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων και της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς και η αύξηση της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ειδικά των νέων».

Ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να πει ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση περνούν αμέσως στη φάση της προετοιμασίας και της εφαρμογής» για το νέο ΕΣΠΑ και ότι «η νέα προγραμματική περίοδος δεν θέλουμε να είναι ένα ακόμη ΕΣΠΑ, αλλά ένα διαφορετικό ΕΣΠΑ. Ετσι κι αλλιώς από τους κοινοτικούς κανονισμούς έχει διαφορετική φιλοσοφία».

Ανεξάρτητα από τις «φιλοσοφίες», το 2012 πήγαν στα μονοπώλια 3.256 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν με άλλα 4.184 εκατ. ευρώ (κοινοτική συνδρομή 3.890 εκατ. ευρώ). Προωθούνται επίσης: Δεύτερο πακέτο «απλούστευσης διαδικασιών», επιτάχυνση απαλλοτριώσεων, περιορισμός των ενστάσεων και συμφωνίες με τράπεζες για χρηματοδότηση νέων οδικών αξόνων!

Επίσης, το υπουργείο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 55% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έναντι 49% που είναι ο μέσος όρος των «27». Τα έργα για τα οποία υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 83% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, ή 94% αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη (95%) συμμετοχή του Κοινοτικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ