Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Συμφωνία για το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ

Οπως δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» ο υποδιευθυντής της «Roscosmos», Σεργκέι Σαβέλιγιεφ, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Καζαχστάν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, συμφώνησαν στην πρόσφατη συνάντησή τους για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Η νέα συμφωνία προβλέπει την παρουσία της Ρωσίας στο Μπαϊκονούρ, αλλά με τη σταδιακή αποχώρησή της από την ενοικίαση των εγκαταστάσεων του κοσμοδρομίου και την από κοινού εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του Μπαϊκονούρ με το Καζαχστάν. Κάτι που απαιτεί την ταυτόχρονη εκπαίδευση των Καζάχων ειδικών.

Οπως αναφέρεται στην εφημερίδα, η Ρωσία έχει συμφωνήσει με τα σχέδια του Καζαχστάν, και το τελευταίο δε θα εμποδίζει τις εκτοξεύσεις των πυραύλων «Proton». Σταδιακά το Καζαχστάν θα δημιουργήσει τη δική του βάση εκτόξευσης και θα γίνει έτσι «διαστημική δύναμη», αγοράζοντας από τη Ρωσία τους φορείς (πυραύλους για την εκτόξευση των δορυφόρων) όταν απαιτείται.

Το Μάρτη του 2013 η διακυβερνητική επιτροπή για το Μπαϊκονούρ πρέπει να εκπονήσει έναν «οδικό χάρτη» περαιτέρω υλοποίησης της συμφωνίας. Σαν αποτέλεσμα, οι δύο πλευρές πρέπει να υπογράψουν μια νέα διακυβερνητική συμφωνία για την εκμετάλλευση του Μπαϊκονούρ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ