Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εξαγγελίες για καπιταλιστική ανάπτυξη

KEΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση ισχυροποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας εξήγγειλε χτες βράδυ στο κοινοβούλιο της Ν. Αφρικής ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα με κάποιες προτάσεις εξωραϊσμού περί αναδιανομής καλλιεργήσιμης γης και φορολογία στον τομέα παραγωγής ορυκτού πλούτου. Ολα αυτά συνδυάστηκαν και με προτάσεις περί «κοινωνικής συναίνεσης... για ανάπτυξη».

Στη διάρκεια ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους, ο Ζούμα παρουσίασε το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» και το όραμα της κυβέρνησης για τη χώρα την επόμενη 20ετία, λέγοντας πως πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη, με στόχο τη δημιουργία μιας Νότιας Αφρικής, στην οποία οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στην απασχόληση, σε ασφαλείς κατοικίες και σε υποδομές ύδρευσης, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης, ενώ θα απολαμβάνουν καλές υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και καθαρό περιβάλλον».

Ο πρόεδρος απέδωσε τις αποτυχίες όσον αφορά στην εκπλήρωση των στόχων καταπολέμησης της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Οπως είπε, θα πρέπει να τριπλασιαστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, για να δημιουργηθούν ως το 2030 περίπου 11.000.000 θέσεις εργασίας. Ανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία εταιρειών - ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο εξόρυξης μεταλλευμάτων και πολύτιμων λίθων - με δεδομένες τις τεράστιες οικονομικο-κοινωνικές ανισότητες, τις πενιχρές αμοιβές πολλών εργατών που δουλεύουν στα ορυχεία των διεθνών μονοπωλίων, παλεύοντας για τη βελτίωση αμοιβών και συνθηκών δουλειάς με κινητοποιήσεις από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Ζούμα αναφέρθηκε έτσι και στη σφαγή δεκάδων εργατών - απεργών του ορυχείου Μαρικάνα τον περασμένο Αύγουστο όχι για να απολογηθεί για τη βάρβαρη αστυνομική βία σε βάρος των εργαζομένων αλλά για να προειδοποιήσει πως θα ληφθεί δράση για «να αποτραπούν βίαιες διαμαρτυρίες στο μέλλον». Οπως είπε «υπάρχουν κάποια μαθήματα από το Μαρικάνα και άλλα γεγονότα που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθούν στη χώρα μας».

Οσον αφορά στην αναδιανομή καλλιεργήσιμης γης, ο Ζούμα είπε ότι θα εγκαταλειφθεί το μοντέλο του λεγόμενου «πρόθυμου αγοραστή - πρόθυμου πωλητή», αφενός γιατί οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις, αφετέρου γιατί οδηγεί σε υπερτιμημένες αποζημιώσεις. Οπως εξήγησε το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι «ταχύτερο, αποδοτικότερο, δίκαιο, ισότιμο και σύμφωνο με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ