Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ
Και ίχνη φαινυλοβουταζόνης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΠΑΡΙΣΙ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επιτείνεται η ανησυχία σχετικά με το διατροφικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην ΕΕ, σχετικά με την ανίχνευση κρέατος αλόγου, σε έτοιμα γεύματα, χωρίς αυτό να αναγράφεται στα συστατικά. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, βρέθηκαν ίχνη φαινυλοβουταζόνης, σε σφάγια αλόγου, ενός αναλγητικού το οποίο χρησιμοποιείται σε άλογα κούρσας. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι τα ίχνη της συγκεκριμένης ουσίας εντοπίστηκαν σε έξι σφάγια αλόγου, χωρίς ωστόσο να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία, αφού είναι σε πολύ μικρή ποσότητα.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση κατηγορεί την εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Spanghero, η οποία πούλησε εν γνώσει της κρέας αλόγου σαν μοσχαρίσιο, με την άδεια λειτουργίας της να έχει ανακληθεί όσο διαρκούν οι έρευνες. Κρέας αλόγου ανιχνεύθηκε σε κατεψυγμένα προϊόντα με λαζάνια και στη Γερμανία, με τις αρχές να πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους και να αποσύρονται παρτίδες τροφίμων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ελεγχοι πραγματοποιούνται και στην Κύπρο, όπου καταστράφηκαν 16,5 τόνοι μπιφτέκια, οι οποίοι είχαν δεσμευτεί προληπτικά.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, την Τετάρτη, κατέληξε σε ένα νέο ευχολόγιο, περί ελέγχων γενετικού υλικού, στα τρόφιμα, καθώς και ελέγχου για φαινυλοβουταζόνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ