Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προωθεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ξεχωριστό ψήφισμα όπου αποτυπώνεται ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η φράση του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Καραθανασόπουλου, ότι το ψήφισμα που ενέκρινε χτες το τακτικό συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) θα έπρεπε να τιτλοφορείται καλύτερα «ως ψήφισμα της Ενωσης Προώθησης Επιχειρηματικών Συμφερόντων (ΕΝΠΕΣ)», αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική που εξυπηρετεί ο θεσμός.

Η πολιτική αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο χτεσινό ψήφισμα, με το οποίο οι περιφερειάρχες διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε άλλα, ζητούν: Τη διεύρυνση του ρόλου των περιφερειών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020. Την ανάληψη από τις περιφέρειες, εντός τριετίας, όλων των αρμοδιοτήτων προώθησης, έγκρισης και υποστήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων περιφερειακής σημασίας και πριν την έγκριση των ιδιωτικών επενδύσεων εθνικής σημασίας να γνωμοδοτεί η αντίστοιχη περιφέρεια.

Τα παραπάνω θεωρεί η ΕΝΠΕ ότι ενισχύουν τον «αναπτυξιακό» της ρόλο και φυσικά αυτό συμβαίνει εφόσον ως ανάπτυξη οι περιφερειάρχες εννοούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι θα καρπωθούν τα χρήματα και της επόμενης προγραμματικής περιόδου για την υλοποίηση έργων που καμία σχέση δεν έχουν με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων (σ.σ. ενδεικτικά αναφέρουμε την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, η οποία δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη). Για την καλύτερη υλοποίηση, λοιπόν, του παραπάνω ρόλου η ΕΝΠΕ ζητά: Τη θεσμοθέτηση 13 Κέντρων υποδοχής και έγκρισης των επενδύσεων με ένα κέντρο ανά περιφέρεια. Τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας άμεσης και δεσμευτικής προέγκρισης των επενδύσεων. Τη δημιουργία δομών υποδοχής και υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Στις εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέρθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλ. Μπαλού. Μεταξύ άλλων είπε: «Πρόκειται για ένα ακόμα από τα πολλά "επενδυτικά προγράμματα" που έχει υποσχεθεί το πολιτικό προσωπικό στο μεγάλο κεφάλαιο. Εκχωρείται στο κεφάλαιο μέσω ΣΔΙΤ φιλέτο 450 έως 500 εκατ. για την κατασκευή και 3,5 δισ. ευρώ για την 25ετή λειτουργία 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική».

Το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Οι σύνεδροι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν ξεχωριστό ψήφισμα, στο οποίο αντιπαραθέτουν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τον εργατικό - λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που κριτήριο έχει την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Στο ψήφισμα - το οποίο απλά κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» χωρίς να θέσει σε ψηφοφορία - περιγράφεται ένα πλαίσιο διεκδίκησης μέτρων με επείγον χαρακτήρα που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες και με όρους ταξικού κινήματος:

Συγκεκριμένα:

«-- Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.

-- Αναγκαία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά ταμεία που να κατευθύνονται σε έργα υποδομής, για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία.

-- Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.

-- Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και ιδιωτικοποίησης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των περιφερειών και των δήμων.

-- Καμιά απόλυση - Καμία διαθεσιμότητα, είτε μέσω της προωθούμενης "αξιολόγησης" δομών και εργαζομένων, είτε μέσω των νέων οργανισμών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αντιπαλεύουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής "ευέλικτων εργασιακών σχέσεων" στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, ΜΚΟ κλπ.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.

-- Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων.

-- Αμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων φτωχών αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ