Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Σπάει το εξαγωγικό μονοπώλιο της Gazprom;

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, πρότεινε στους Κινέζους εταίρους την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax στις 18 Φεβρουαρίου. Η πρόταση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αντιπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Βαν Τσισάν.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν, επίσης, τα ζητήματα της αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου στην Κίνα και της πιθανής συνεργασίας στην έρευνα, παραγωγή και διύλιση του πετρελαίου και στις δύο χώρες.

Σήμερα η Rosneft προμηθεύει την Κίνα με 15 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το χρόνο, μέσω αγωγού που συνδέει την Ανατολική Σιβηρία και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Επιπλέον, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της με την πρόθεση της, εκτός από το πετρέλαιο, να επεκταθεί και στη σφαίρα του φυσικού αερίου.

Πρόσφατα η Rosneft, έχοντας την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης και του Προέδρου Β. Πούτιν, τάχθηκε υπέρ της «απελευθέρωσης» και «κατάργησης του μονοπωλίου» στην εξόρυξη κι εξαγωγή πρώτων υλών (και του φυσικού αερίου), κι ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή δύο σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αρκτική και την Απω Ανατολή, μαζί με την ExxonMobil.

Η εξέλιξη αυτή, από τη μια έριξε τις τιμές της μετοχής του μεγαθήριου της Gazprom, και από την άλλη έδειξε πως η ρωσική κυβέρνηση κάνει κάποιες κινήσεις προς ικανοποίηση των αξιώσεων που προβάλλει η ΕΕ κατά της «μονοπώλησης» στο επίπεδο του εμπορίου του φυσικού αερίου. Στα πλαίσια αυτά εμφανίζεται πλέον ορατό το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποκτήσει ορισμένες ακόμη ισχυρές εταιρείες εξόρυξης, μεταφοράς και πώλησης φυσικού αερίου, όπως δείχνουν και οι κινήσεις της Rosneft. Η τελευταία ανακοινώνει πως θα δραστηριοποιηθεί αρχικά στην εξαγωγή φυσικού αερίου «προς ανατολάς» και σχεδιάζει με τις δικές της δυνάμεις για αρχή την ετήσια εξόρυξη 77 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί πως πριν μερικές μέρες πληροφορίες του Reuters ανέφεραν πως η Rosneft διεξάγει διαπραγματεύσεις με την κινεζική κρατική εταιρεία CNPC για δανεισμό 25-30 δισ. δολάρια από την Κίνα, με αντάλλαγμα τον διπλασιασμό των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου. Είδηση, που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε και διαψεύδεται από τις δύο πλευρές.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ