Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Χωρίς επίδομα ανεργίας η συντριπτική πλειοψηφία

Μεγάλη πολιτική εξαπάτηση αποδεικνύεται τελικά το επίδομα ανεργίας για τους άνεργους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που αν και εδώ και δύο χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πληρώνουν το μηνιαίο χαράτσι των 10 ευρώ, τελικά από το βοήθημα αποκλείονται οι 9 στους 10 ανέργους. Εκεί οδηγεί το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης του υπουργού Εργασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις για το βοήθημα ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που δημοσιεύτηκε χτες.

Σύμφωνα με αυτή, το πενιχρό βοήθημα των 360 ευρώ θα δίνεται από 3 έως 9 μήνες, ανάλογα με το συνολικό χρόνο ασφάλισης του κάθε ανέργου, με μίνιμουμ τα τρία χρόνια ασφάλισης, αλλά και απ' αυτό αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των άνεργων αυτοαπασχολούμενων καθώς τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και ασφαλιστικά κριτήρια.

Ετσι, από το βοήθημα αποκλείονται όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι δεν έχουν εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται. Ομως, στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και των «λουκέτων» οι μικρέμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάζονται να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους, κατά τεκμήριο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και τα χρέη προς τον ασφαλιστικό τους φορέα τους πνίγουν. Δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι ο όρος, την προηγούμενη διετία (2011 - 2012) που ο άνεργος είχε την επιχείρησή του, το συνολικό καθαρό ατομικό του εισόδημα να μην ξεπερνά το ποσό των 20.000 ευρώ (δηλαδή, μέσος όρος ετησίως τα 10.000) και το οικογενειακό του από οποιαδήποτε πηγή τα 30.000 ευρώ αθροιστικά. Τρίτη βασική προϋπόθεση είναι ο άνεργος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του σε πρόσωπα α' και β' βαθμού συγγένειας, ενώ πρέπει να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στο χρόνο καταβολής του βοηθήματος η απόφαση προβλέπει: Για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη καταβάλλεται βοήθημα για 3 μήνες, για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 έτη καταβάλλεται για 4 μήνες, για 7 έως 8 έτη καταβάλλεται για 5 μήνες, 9 έως 10 έτη για 6 μήνες, 11 έως 12 έτη για 7 μήνες, για 13 έως 14 έτη καταβάλλεται για 8 μήνες, για χρόνο ασφάλισης 15 έτη και άνω καταβάλλεται βοήθημα για 9 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ