Κυριακή 3 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
«Ο Πύργος σας δε σηκώνεται»

Μπορεί οι σκακιστές να είναι συχνά αμίλητοι και σκεπτικοί, έχουν όμως και αρκετό χιούμορ. Σε Διασυλλογικό Πρωτάθλημα στον Κορυδαλλό. το 1994, παίκτης Α (...κάποιας ηλικίας), λόγω απρόοπτης απουσίας συμπαίκτη του, παίζει σε ανώτερη σκακιέρα και με διαφορετικό χρώμα απ' ό,τι είχε προετοιμαστεί.

Αυτή η «δυσμενής προαγωγή», αλλά και το γεγονός ότι αγωνίζεται με ισχυρότερο παίκτη - τον Υ.Μ. Βασίλη Παρασκευαΐδη - έχει εκνευρίσει πολύ τον Α και συνεχώς, πριν αρχίσει ο αγώνας αλλά και κατά τη διάρκειά του, γκρινιάζει για τις σε βάρος του μεταβολές... λες και έφταιγε ο Βασίλης. Ο τελευταίος δείχνει κατανόηση, υπομένει καρτερικά και ψύχραιμα τις ενοχλητικές διαμαρτυρίες του Α... αλλά και η υπομονή έχει και τα όριά της.

Κάπου στο μέσον της παρτίδας ο Βασίλης δίνει κάποιο Σαχ, ο Α μετακινεί τον Ρ του - ήταν και σε πίεση χρόνου - και καρφώνει απρόσεκτα τον Πύργο του. Οποιαδήποτε τώρα κίνηση του Πύργου εκθέτει το Ρ του Α σε προσβολή από κομμάτι του αντιπάλου. Στην επόμενη κίνηση του Βασίλη, ο Α δίνει βιαστικά και θριαμβευτικά Σαχ - Ντάμα με τον καρφωμένο Πύργο!!!... Οι δύο αντίπαλοι κοιτάζονται επί αρκετή ώρα ειρωνικά στα μάτια.

Ο Βασίλης - βασικός παίκτης, εδώ και πολλά χρόνια, μαζί με τον Υ.Μ. Ανδρέα Καλογιάννη, του Α.Σ. Αιγυπτιωτών - βλέπει ότι η τελευταία κίνηση του Α είναι αντικανονική. Ο Α νομίζει ότι σωστά έπαιξε και με το Σαχ - Ντάμα κερδίζει. «Εχω τη γνώμη ότι δε σας σηκώνεται», του λέει κάποτε ψιθυριστά ο Βασίλης. «Σας παρακαλώ κύριε!» πετάγεται ξαφνιασμένος ο Α, «τι απρεπείς εκφράσεις είναι αυτές;!». «Ο Πύργος σας είναι καρφωμένος», συνέχισε ήρεμα ο Βασίλης, και ο Α εγκατέλειψε.

* Και μια διόρθωση για τους GM (βλέπε «Ρ» 17.2.13). Στα τελευταία 120 χρόνια κατέκτησαν τον τίτλο 1.500 και όχι 1.900.

Εδώ «καρφωμένος» είναι ο Ιππος. Πώς κάνουν ΜΑΤ τα λευκά σε 2 κινήσεις;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ