Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απειλές σε Συρία και Ιράν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με απειλές προς τη Συρία και το Ιράν ξεκίνησε χτες την περιοδεία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, απευθύνοντας αυστηρές προειδοποιήσεις «ότι είτε θα προχωρήσουν σε αλλαγές είτε θα υποστούν τις συνέπειες».

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, η βρετανική πρωτεύουσα Λονδίνο, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ. Συζήτησαν την προοπτική υπογραφής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, το μέλλον της «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Στο θέμα της αντιπαράθεσης Βρετανίας - Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντ/Μαλβίνας, ο Κέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον de facto έλεγχο των νησιών από το Λονδίνο, αλλά δεν παίρνουν θέση στο ζήτημα της κυριαρχίας.

Η συνεχιζόμενη βία στη Συρία συνιστά περαιτέρω απόδειξη πως είναι ώρα για τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε ο Κέρι ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως η Βρετανία ετοιμάζεται να αυξήσει σημαντικά τη στήριξή της προς τη συριακή αντιπολίτευση.

Για το Ιράν, ο Τζον Κέρι τόνισε ότι «το παράθυρο των διαπραγματεύσεων είναι ανοικτό, αλλά δεν μπορεί να μείνει ανοικτό για πάντα». Και αυτά ενόσω αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, της λεγόμενης ομάδα των 5+1 για να καταλήξουν στην «προσφορά» στη διάσκεψη στην Αλμάτι, στο Καζαχστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα 5+1 θα προτείνει την άρση των κυρώσεων στο εμπόριο χρυσού και πολύτιμων μετάλλων εάν η ιρανική ηγεσία συμφωνήσει να κλείσει τις υπόγειες εγκαταστάσεις της για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Φορντό. Ομως, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι αυτό δε θα αρκέσει.

Η περιοδεία του Τζον Κέρι σε 9 χώρες θα διαρκέσει 11 μέρες. Ακολουθούν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτος και χώρες του Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ