Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Εγκλωβισμός στη διαχείριση

ΡΩΜΗ.--

Ολοκληρώθηκαν χτες οι διήμερες εκλογές στην Ιταλία για την ανάδειξη των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου, με την αποχή να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα καθώς πάνω από το 55% του εκλογικού σώματος φαίνεται να γύρισε την πλάτη στις κάλπες.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων για τη Γερουσία σε 50.646 εκλογικά τμήματα από το σύνολο των 60.431, το κεντροαριστερό μπλοκ του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι «Κοινό Καλό» πήρε ποσοστό 31,9% και 104 έδρες. Δεύτερο σε ποσοστό αλλά πρώτο σε έδρες (λόγω του πολύπλοκου εκλογικού συστήματος) ήταν το κεντροδεξιό μπλοκ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 30,3% και 123 έδρες. Το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, του κωμικού λαϊκιστή, καταλάμβανε 57 έδρες και ποσοστό 23,9%. Τέταρτο το μπλοκ «Με τον Μόντι για την Ιταλία» με 9,1% και 17 έδρες. Στην πέμπτη θέση οι οπορτουνιστικές δυνάμεις της «Επανάστασης των Πολιτών» (απαρτίζεται από την Κομμουνιστική Επανίδρυση και το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, το κόμμα της Ιταλίας των Αρχών, την Ομοσπονδία των Πρασίνων και το Πορτοκαλί Κίνημα) με 1,8%, χωρίς καμία έδρα.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων σε 36.189 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 61.446 έφερνε πρώτο τον κεντροαριστερό συνασπισμό του Μπερσάνι με 30,8%, έπεται η κεντροδεξιά παράταξη του Μπερλουσκόνι με 27,9%, τρίτο το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο με 25,5%, τέταρτο το μπλοκ του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με 10,5%. Στην πέμπτη θέση η «Επανάσταση Πολιτών» με 2,2%

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστά τα αποτελέσματα του Κομμουνιστικού Κόμματος - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά (του μόνου που πρόβαλλε την ανατροπή και όχι τη διαχείριση του συστήματος) που λόγω και των δυσκολιών που βάζει το εκλογικό σύστημα (συλλογή υπογραφών από όλες τις περιφέρειες για την κατάθεση ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια), αποφάσισε να υποβάλει ψηφοδέλτιο μόνο στην εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού - Ευρώπης (των Ιταλών μόνιμων κατοίκων στο εξωτερικό).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ