Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η οικονομία, οι εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με την ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία και τις επαφές της με την πολιτική ηγεσία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Βερολίνο, για την παραχώρηση των συστημάτων «Πάτριοτ», στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συνεργασίας, ενώ η Α. Μέρκελ επισκέφθηκε και τα γερμανικά στρατεύματα, στην περιοχή του Καχραμάνμαρας στα σύνορα με τη Συρία, που αναπτύχθηκαν με στόχο την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και των απειλών προς τη Συρία και το Ιράν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε τη «δυναμική» των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, που ανέρχονται στα 35 δισ. δολάρια ετησίως και τόνισε ότι οι τουρκικές επενδύσεις στη Γερμανία φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση Τούρκων και Γερμανών επιχειρηματιών που συνόδευαν τη Μέρκελ.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Γερμανία επιθυμεί να υπάρξει «πρόοδος», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, που αφορά τη σύνδεση της Τουρκίας με τα κράτη - μέλη της ΕΕ και έχει «κολλήσει» στην Κύπρο, «δεν είναι πολύ δύσκολη» υπόθεση, αλλά εξαρτάται από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Ο Ερντογάν, ωστόσο, επανέλαβε ότι θέμα υπογραφής του πρωτοκόλλου της Αγκυρας μπορεί να τεθεί μόνο ταυτόχρονα με θέματα του απευθείας εμπορίου και το ανοίγματος του αεροδρομίου «Ερτζάν» στα κατεχόμενα της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ