Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Ψαλίδια, κορδέλες και αερολογίες

Και πάλι εγκαίνια. Αυτή τη φορά για κάποια χιλιόμετρα της Αττικής Οδού. Το 1/8, αν δεν κάνουμε λάθος. Αρα πρέπει να περιμένουμε άλλα εφτά κοψίματα κορδέλας κι αντίστοιχους λόγους από τον κ. υπουργό. Είναι μια πραγματικότητα, που δυστυχώς τείνει να περάσει στο DNA μας. Η κρατική τηλεόραση και τα μεγάλα κανάλια μάς παρουσιάζουν καθημερινά με νέα έργα που γίνονται και δε βλέπουμε και με υποσχέσεις για καλύτερες μέρες που δεν έρχονται. Μια κυβέρνηση που το μόνο της μέλημα είναι η ευχαρίστηση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, αδιαφορεί πλήρως για τα καθημερινά προβλήματα του λαού και το αύριο της χώρας. Λίγο πριν τις εκλογές θα μας βομβαρδίσουν και πάλι με υποσχέσεις και θα επιχειρήσουν την εκ νέου επικράτησή τους στην εξουσία που αποτελεί πλέον γι' αυτούς αυτοσκοπό. Ομως τα προβλήματα πλέον είναι εκρηκτικά και όλα δείχνουν ότι οι μακέτες, οι κορδέλες, τα ψαλιδάκια, τα λογύδρια και τα ταρατατζούμ δεν τους διασώζουν, κάτι που τους διαμηνύουν και οι αναλυτές τους. Εξ ου η μεταξύ τους φαγωμάρα κι ο πανικός τους.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Τα δάση στο έλεος της τύχης τους

Οι κλιματικές αλλαγές και η ουσιαστική ανυπαρξία καθεστώτος προστασίας των μεσογειακών δασών είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο ποσοστό τους. (Σύμφωνα με την WWF το 85% των μεσογειακών δασών έχει χαθεί οριστικά). Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο στην Ελλάδα που τα δάση καλύπτουν μια έκταση 49% προστατεύεται μόνο το 2,5%. Είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξει μια σοβαρή πολιτική, πολύ σύντομα αρκετές χώρες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα που δε θα είναι μόνο αισθητικού χαρακτήρα, αλλά συνδέονται με το μικροκλίμα, τις φυσικές καταστροφές και με τα υπόγεια νερά.

Επιδοτήσεις ή φάρσα;

Επιδοτήσεις με αστεία ποσά προς βιοκαλλιεργητές από το υπουργείο Γεωργίας, που μάλιστα διαφημίστηκαν δεόντως από τους προπαγανδιστές του «κινήματος». Ομως ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμα κοροϊδία σε βάρος των αγροτών. Οσοι θέλουν να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού συμπληρώσουν έναν πακτωλό χαρτιών, πρέπει να προσλάβουν σύμβουλο - γεωπόνο και να κάνουν παρατηρήσεις για τη χλωρίδα και την πανίδα της γύρω περιοχής. Τα χρήματα που χρειάζονται υπερβαίνουν την επιδότηση που θα πάρουν. Αλήθεια ποιος δουλεύει ποιον;

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
«Ανεμολόγια» τ. 6

Κυκλοφόρησε η δωδεκασέλιδη εφημεριδούλα της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας με πολλές ειδήσεις για την αιολική ενέργεια. Μεταξύ άλλων μπορούμε να διαβάσουμε πληροφορίες για τα αιολικά πάρκα, ένα άρθρο για τη συμμετοχή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ρεπορτάζ από το 5ο Συνέδριο για την ενέργεια και την ανάπτυξη το 2000. Υπάρχουν και ενδιαφέρουσες ειδήσεις από το διεθνή χώρο, όπως για τη συμπεριφορά των πουλιών στη Μινεσότα των ΗΠΑ και για αιολικά πάρκα στη θάλασσα, στη Δανία, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία του τομέα αυτού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεμογεννήτριες σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττό (2009-07-05 00:00:00.0)
Στα νύχια των κερδοσκόπων δάση και εθνικοί δρυμοί (2008-03-09 00:00:00.0)
Δώρο στους "χρυσοκάνθαρους" (1999-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ