Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ «ΦΙΛΩΝ» ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Προχωράνε σε μεγαλύτερη ενίσχυση των «αντικαθεστωτικών»

ΡΩΜΗ, ΒΑΓΔΑΤΗ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Μεγαλύτερη πολιτική και υλική βοήθεια προς το «Συριακό Εθνικό Συνασπισμό», που θεωρούν ως το «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού» αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών χωρών και συμμάχων τους, που συμμετείχαν στη Σύνοδο Φίλων της Συρίας, στη Ρώμη. Η Σύνοδος, στην οποία δε συμμετείχαν εκπρόσωποι Ρωσίας και Κίνας, που πραγματοποιήθηκε ενώ στη Συρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τον εξοπλισμό των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ, από τρίτες χώρες και μίλησαν για «εγκλήματα πολέμου», για μια επέμβαση που ουσιαστικά στηρίζουν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς μισθοφόρους.

Τη θέση των ΗΠΑ να ενισχύσει οικονομικά τους αντικαθεστωτικούς, προκειμένου να βοηθήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας ότι η βοήθεια που θα δοθεί στους αντικαθεστωτικούς θα αφορά «τρόφιμα και φάρμακα». Υποσχέθηκε, επιπλέον, 60 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στη συριακή «αντιπολίτευση» για τις «ανάγκες της διακυβέρνησης», καθώς και για τη «στήριξη» των περιοχών που ελέγχονται από αυτή. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι δήθεν δε θα παράσχουν όπλα στους «αντικαθεστωτικούς».

Για δέσμευση της Συνόδου, ώστε να ενισχυθεί η βοήθεια προς τους «αντικαθεστωτικούς» έκανε λόγο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ισχυρίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των «ισλαμιστικών στοιχείων» και του ενδεχόμενου «χρήσης χημικών όπλων» στη Συρία, προειδοποιώντας για πιθανή διάχυση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, ανανέωσε με απόφαση του Συμβουλίου τις κυρώσεις εναντίον της Συρίας, αναθεωρώντας κάποιες από τις προβλέψεις για το εμπάργκο όπλων, ώστε να επιτρέπεται η προμήθεια τεθωρακισμένων και «μη φονικού εξοπλισμού», στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με το πρόσχημα της προστασίας των «αμάχων».

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Μοάζ αλ Χατίμπ, δήλωσε απογοητευμένος για τη μη παροχή όπλων στους αντικαθεστωτικούς, ζητώντας να τελειώσει αυτό το «εμπάργκο», ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για τους αντικαθεστωτικούς την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση της συριακής αντιπολίτευσης, που είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να εκλεγεί «πρωθυπουργός» στη λεγόμενη «ενδιάμεση κυβέρνηση», αναβλήθηκε χωρίς να διευκρινίζεται νέα ημερομηνία, ούτε οι λόγοι.

Να παραμείνει ουδέτερος ο Λίβανος, όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, ζήτησε από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δηλώνοντας την «ανησυχία» του για πληροφορίες που θέλουν μέλη της Χεζμπολάχ να έχουν πεθάνει συμμετέχοντας στις συγκρούσεις.

Για ανάγκη της Συρίας σε «αμερόληπτη βοήθεια», σημειώνοντας ότι η κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι πολυδιάστατη και όχι μόνο ανθρωπιστική, μίλησε ο Σύρος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Μπασάρ αλ Τζααφάρι, μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, την Τετάρτη. Σχολιάζοντας την πρόταση για συνομιλίες των «αντικαθεστωτικών», με όρο την αποχώρηση του Μπ. Ασαντ, ο αλ Τζααφάρι, υποστήριξε ότι όποιος επιθυμεί εθνικό διάλογο δε θέτει προϋποθέσεις.

Καταγγελία του Ισραήλ στον ΟΗΕ από τη Συρία

Την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να σταματήσει το Ισραήλ τις γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου στα Υψίπεδα του Γκολάν, ζήτησε χτες η συριακή κυβέρνηση, καταγγέλλοντας παραβίαση του ψηφίσματος 497 του ΟΗΕ. Η Δαμασκός, αναφερόμενη στις άδειες εξόρυξης πετρελαίου στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν που χορήγησε το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, την περασμένη βδομάδα, καταγγέλλει το Ισραήλ ότι προσπαθεί να εδραιώσει την κατοχή, εκμεταλλευόμενο τον πόλεμο στη Συρία και να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ