Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κυκεώνας μετεκλογικών ζυμώσεων...

ΡΩΜΗ.--

Ο απόηχος του αποτελέσματος των ιταλικών εκλογών συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, καθώς ξεδιπλώνεται νέα επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού σε ψευτοδιλήμματα και τα «προβλήματα» διαχείρισης της κρίσης που έχει το μεγάλο κεφάλαιο. Ο λαϊκιστής Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των «Πέντε Αστέρων» παραμένει στο επίκεντρο «κεντροαριστερής» και «κεντροδεξιάς» διαμάχης για μία πολυκομματική κυβέρνηση, αφού κανείς δεν έχει πλειοψηφία. Χτες, αντιπρότεινε σε αμφότερες τις πλευρές, μέσω μηνύματός του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, να στηρίξουν και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία των «Πέντε Αστέρων», εάν θέλουν «σταθερή διακυβέρνηση της Ιταλίας». Ο ίδιος ανταπέδωσε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς περί «κλόουν» από τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, λέγοντας ότι ο τελευταίος είναι αλαζόνας και διακρίνεται από μειωμένη πολιτική ευφυία...

Το ίδιο 24ωρο, η κεντροδεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ασχολούνταν με τη διοργάνωση μιας πλατιάς συγκέντρωσης υποστήριξης του πρώην πρωθυπουργού μετά την απόφαση της εισαγγελίας της Νάπολης να ξεκινήσει νέα έρευνα σε βάρος του, με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς και δωροδοκίας του πρώην Γερουσιαστή Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο με 3.000.000 ευρώ.

Στο προσκήνιο ήρθε χτες και έκθεση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών που προβλέπουν τον κίνδυνο «εκτεταμένων κοινωνικών αναταραχών αμφισβήτησης» σε κυβερνήσεις, κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, μια έκθεση που επίσης αποσκοπεί στην τρομοκράτηση του λαού.

Χτες, επίσης, στη Ρώμη, βρέθηκε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Κέρι, που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες της Ιταλίας, ενώ αρκέστηκε να σχολιάσει το ιταλικό εκλογικό αποτέλεσμα με τη φράση «οι Ιταλοί θέλουν αλλαγές».

Από το Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοαχίμ Γκάουκ, δήλωσε ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ιταλία «δεν μπορεί να επισπευσθεί εξαιτίας των ανυπόστατων φόβων ότι η Ιταλία απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης» και ότι «Η Ιταλία δε δημιουργεί κίνδυνο μετάδοσης για κανέναν», ενώ είπε ότι το ιταλικό Σύνταγμα απαιτεί τη μεσολάβηση 20 ημερών από τις εκλογές μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, οι οποίες πλέον οφείλουν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ικανή να αντιδρά σ' αυτήν την περίπλοκη κατάσταση», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο κείμενο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ