Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Συλλαλητήριο για τη λειψυδρία

Μεθαύριο Δευτέρα, στις 10 πμ, στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, θα απαιτηθεί αγωνιστικά από την κυβέρνηση η λήψη άμεσων μέτρων για την εξασφάλιση νερού για άρδευση και ύδρευση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν οι αγρότες της Βοιωτίας στο Παμβοιωτικό Αγροτικό Συλλαλητήριο που διοργανώνουν από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς και Θήβας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, μεθαύριο Δευτέρα 2 Απρίλη, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, απαιτώντας νερό για άρδευση και ύδρευση. Μαζί τους θα διαδηλώσουν και οι κάτοικοι των επαρχιών Θήβας και Λιβαδειάς, αφού πολλές πόλεις και χωριά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας και ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν θα πουν «το νερό νεράκι». Ιδιαίτερα, όμως, οι αγρότες του νομού ζουν με τον εφιάλτη της λειψυδρίας και της καταστροφής τους, αφού η «ξεραΐλα» έχει πλήξει όλο τον κωπαϊδικό κάμπο.

«Τα καιρικά λειψυδρικά φαινόμενα και τα πιο δυσμενή δε θα μας απειλούσαν, αν είχαν γίνει τα απαραίτητα σύγχρονα εγγειοβελτιωτικά και έργα υποδομής που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο. Σ' αυτό το σημείο εντοπίζονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης (των κυβερνήσεων γενικότερα), που οι αντιαγροτικές πολιτικές τους οδηγούν την αγροτική παραγωγή στον αφανισμό και στο ξεκλήρισμα τους ξωμάχους, για να υλοποιηθούν έτσι και οι αποφάσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του μεγάλου κεφαλαίου, για δραστική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και του αριθμού των παραγωγών.

Παράλληλα ο μη σχεδιασμός της προστασίας και ο ανορθολογικός τρόπος διαχείρισης των - πράγματι πλούσιων - υδάτινων πόρων της χώρας είναι ο σημαντικός παράγοντας που το αναδεικνύουν σε μείζον πρόβλημα για το επόμενο διάστημα και, βέβαια, κανένα μέτρο δε θα είναι ικανό να δώσει λύση, αν ο λαϊκός παράγοντας δε βάλει τη σφραγίδα του, ανατρέποντας την πολιτική της «οικονομίας της αγοράς» και της κερδοσκοπίας στο σύνολό της και με την πάλη του να επιβάλει τη φιλολαϊκή ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Είναι σαφές ότι το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν θέσει οι φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Αγροτών, δηλαδή: Να μεταφερθεί νερό από την Υλίκη, με την κατασκευή νέου πλωτήρα, νερό από το Μόρνο σε ποσότητα όση απαιτείται και να μη λειτουργήσει για φέτος καμιά γεώτρηση της Βοιωτίας για κάλυψη των αναγκών της Αθήνας, αποτελεί το μίνιμουμ των διεκδικήσεων, με εντελώς βραχυπρόθεσμα ορίζοντα, μόνο για φέτος. Του χρόνου όμως τι γίνεται, με την επόμενη και τις μεθεπόμενες καλλιεργητικές περιόδους; Δε θα πρέπει να τεθεί συνολικά το πρόβλημα «αρδευτικό Κωπαΐδας» για να «γλιτώσει τον αφανισμό» όχι μόνο η Βοιωτία και οι Βοιωτοί, αλλά και η συνεχώς συρρικνούμενη αυτάρκεια σε προϊόντα της χώρας.

Γι' αυτό κανένας αγρότης δεν πρέπει να λείψει από τον αγώνα που τώρα αρχίζει. Ολοι, τονίζει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή των φορέων, με τρακτέρ και μηχανήματα πρέπει να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο στις 2 Απρίλη στη Λιβαδειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ